Είσοδος

Μοιραστείτε το

 

Εκτύπωση

Αποστολή με mail

Κατέβασμα PDF

To 2023 θα φτάσει η νέα σιδηροδρομική γραμμή στο Νότιο Λιμένα της Πάτρας

Δημοσιεύθηκε την Σάβ, 12/15/2018 - 11:50

Πιο ξεκάθαρα είναι πλέον τα πράγματα, σε σχέση με την πορεία των έργων για τη νέα σιδηροδρομική γραμμή μέχρι την Πάτρα, μετά την διήμερη επίσκεψη του γενικού γραμματέα Μεταφορών Θάνου Βούρδα.

Μέσα από αλλεπάλληλες συσκέψεις που είχε με τοπικούς φορείς ο κ. Βούρδας έδωσε την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου συνέντευξη Τύπου και επέμεινε κατηγορηματικά ότι μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου του 2019, θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την κατασκευή του τμήματος Ρίο – Αγιος Διονύσιος, μαζί με τις οριστικές μελέτες για το τμήμα από τον Αγιο Διονύσιο έως την Πειραϊκή Πατραϊκή.

Το έργο θα γίνει με βύθιση της γραμμής με την μέθοδο cut & cover, ενώ για τον διαγωνισμό έχουν δεσμευθεί 174 εκατ. ευρώ και θα περιλαμβάνει όλο το «πακέτο», δηλ. την υποδομή, την γραμμή, την ηλεκτροκίνηση, τη σηματοδότηση και τους σταθμούς.

Ο Θάνος Βούρδας έσπευσε να καθησυχάσει τις όποιες ανησυχίες είχαν διατυπωθεί ως προς την χρηματοδοτική κάλυψη του τελικού τμήματος, από τον Αγιο Διονύσιο έως την Πειραϊκή Πατραϊκή. Όπως είπε, από τη στιγμή που το έργο έχει ενταχθεί στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών, θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα Connecting Europe Facility (CEF), οκτώ μήνες μετά την ανακήρυξη αναδόχου για το τμήμα Ρίο – Άγιος Διονύσιος, ώστε να ετοιμαστούν και να παραδοθούν οι οριστικές μελέτες.

Ετσι, η εργολαβία και η κατασκευή του τελικού τμήματος, θα ξεκινήσει σχεδόν παράλληλα με την εργολαβία για το τμήμα από το Ρίο μέχρι τον Αγιο Διονύσιο, ούτως ώστε, η νέα σιδηροδρομική γραμμή να φτάσει στον τελικό της προορισμό το 2023.

Ο γενικός γραμματέας Μεταφορών, τόνισε ότι, όπως είχε δεσμευθεί και εξήγγειλε ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σπίρτζης, για την διέλευση και υπογειοποίηση της νέας γραμμής από την Πάτρα, υπάρχει πλέον συγκεκριμένη τεχνική λύση και χρηματοδότηση.

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

@ Στα τέλη Φεβρουαρίου του 2019 προκήρυξη διαγωνισμού για το τμήμα Ρίο - Άγιος Διονύσιος και των οριστικών μελετών για το τμήμα Άγιος Διονύσιος – Πειραϊκή Πατραϊκή

@ Τον Οκτώβριο του 2019 παράδοση των οριστικών μελετών για τμήμα Αγιος Διονύσιος – Πειραϊκή Πατραϊκή

@ Εντός του 2020 προκήρυξη διαγωνισμού για το τελευταίο τμήμα του έργου από τον Άγιο Διονύσιο μέχρι την Πειραϊκή – Πατραϊκή

@ Το 2022 ολοκλήρωση του τμήματος από το Ρίο μέχρι τον σταθμό Αγίου Διονυσίου

@ Το 2023 ολοκλήρωση του τμήματος από τον Άγιο Διονύσιο μέχρι την Πειραϊκή Πατραϊκή

Σύμφωνα με τον Θάνο Βούρδα, είναι ξεκάθαρο ότι η γραμμή θα διέλθει υπόγεια τουλάχιστον μέχρι τον Αγιο Ανδρέα, ενώ για το τμήμα από τον Άγιο Ανδρέα έως την Πειραϊκή Πατραϊκή, θα χρειαστεί επαναπροσδιορισμός του τρόπου διέλευσης, γιατί το πρόγραμμα Διευρωπαϊκών Δικτύων δεν χρηματοδοτεί μονές γραμμές. Οπότε, η οριστική μελέτη θα καταλήξει και στον τρόπο κατασκευής αυτού του μικρού τμήματος και θα προσδιορίσει και το ακριβές κόστος του έργου, το οποίο αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να προσεγγιστεί λόγω του παραπάνω ζητήματος.

Ο ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ

Αναφορικά με τον Προαστιακό, ο κ. Βούρδας τόνισε ότι έχει την διαβεβαίωση από την ΕΡΓΟΣΕ, πως το τμήμα από την Πάτρα μέχρι την Κάτω Αχαΐα, θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του χρόνου και θα τεθεί σε λειτουργία από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019.

Για την υφιστάμενη γραμμή, ξεκαθάρισε ότι είναι προφανές πως δεν είναι δυνατόν να κατασκευάζεται μια νέα γραμμή και παράλληλα να λειτουργεί συρμός. Κατά συνέπεια, όταν υπάρχουν έργα πάνω στην υφιστάμενη γραμμή, δεν θα μπορεί να λειτουργεί ο Προαστιακός. Αλλά, αυτό θα είναι μια προσωρινή κατάσταση, για να δημιουργηθεί το καινούργιο δίκτυο και η διακοπή θα γίνεται τμηματικά.

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ

Ο Θάνος Βούρδας αναφέρθηκε και στο θέμα του εμπορικού τμήματος του Νότιου Λιμένα. Οπως είπε, από το φθινόπωρο, η Πάτρα εντάχθηκε στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Μεταφορών και πλέον θα μπορεί να διεκδικήσει χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους. Το πρώτο βήμα έγινε, και πλέον προωθείται η επικαιροποίηση των μελετών, ώστε να ξεκινήσει και η διαδικασία συγκρότησης φακέλου χρηματοδότησης.

Παράλληλα, συμφώνησε με την άποψη των τοπικών φορέων, για την δημιουργία εμπορευματικού κέντρου στην Πειραϊκή Πατραϊκή, το οποίο δεν πρέπει να περιοριστεί σε μορφή απλής διαμετακόμισης φορτίων από και προς το λιμάνι, αλλά να έχει έναν διευρυμένο ρόλο, που θα προσδίδει προστιθέμενη αξία στην τοπική παραγωγή, ακόμα και με διαδικασίες μεταποίησης.

Γι΄αυτό και ζήτησε τις απόψεις των φορέων τις οποίες θα συγκεντρώσει το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας.

ΟΙ ΜΕΤΑΦΟΡΕΙΣ

Χθες το πρωί, ο κ. Βούρδας είχε σύσκεψη και με τους εκπροσώπους των μεταφορέων. Συζήτησε μαζί τους το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ταξί και των αστικών συγκοινωνιών, ενώ μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2019 θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία και για τις υπεραστικές συγκοινωνίες.

Ταυτόχρονα είχε την ευκαιρία να συζητήσει και με τους εκπροσώπους των εκπαιδευτών οδηγών, για το νομοσχέδιο αλλαγής του τρόπου εξέτασης για την απόκτηση διπλώματος και την αποχή των εξεταστών που ταλαιπωρεί χιλιάδες πολίτες.

Χαρακτήρισε «γκρίζα ζώνη» τον λόγο της κινητοποίησης, διότι οι υπάλληλοι γνωρίζουν ότι θα πάρουν αναδρομικά το επίδομα που διεκδικούν, αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου και άφησε να εννοηθεί ότι η κινητοποίηση γίνεται για να μην αλλάξει το σημερινό καθεστώς.

«Δεν θα βαρεθούμε να λέμε ότι είναι αναγκαίο η πρώτη επαφή ενός νέου πολίτη με το ελληνικό Δημόσιο να μην έχει καν την υποψία της συναλλαγής» τόνισε ο κ. Βούρδας.

 

Μοιραστείτε το στα κοινωνικά δίκτυα

Γραφτείτε στο Newsletter του ΣΕΒΙΠΑ

Βρείτε Πληροφορίες του Συνδέσμου

Εικόνα από τις Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις ΣΕΒΙΠΑ

Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις

Δείτε τον κατάλογο με τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις του συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Κατάλογος

Η ιστορία του συνδέσμου

Διαβάστε όλη την ιστορία του συνδέσμου από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα

Ιστορία

Επικοινωνήστε με τον συνδέσμο

Επικοινωνήστε με τον σύνδεσμο ΣΕΒΙΠΑ χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας

Επικοινωνία

Συχνές Ερωτήσεις

Βρείτε όλες τις πληροφορίες που ψάχνετε και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις του συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Συχνές Ερωτήσεις

Εκδηλώσεις Συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Δείτε το ημερολόγιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο σύνδεσμος ΣΕΒΙΠΑ

Εκδηλώσεις

Γραφτείτε στο newsletter του ΣΕΒΙΠΑ

Λάβετε πρώτοι τα τελευταία νέα και τις ειδοποιήσεις του συνδέσμου στο email σας αυτόματα