Είσοδος

Μοιραστείτε το

 

Εκτύπωση

Αποστολή με mail

Κατέβασμα PDF

Ανησυχίες του ΣΕΒΙΠΑ για την Πατρών – Πύργου. Η υλοποίηση του έργου μετατίθεται για μετά το 2023

Δημοσιεύθηκε την Τετ, 07/31/2019 - 11:49

«Είμαστε σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση πέραν του 2023, γιατί έτσι όπως είναι το έργο, σας βεβαιώνω ότι δεν θα γίνει μέχρι τότε». Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής, μιλώντας  την Τρίτη στον ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι και στον δημοσιογράφο Αρη Πορτοσάλτε. 

Ο κ. Καραμανλής, εξαπέλυσε αιχμές κατά του προκατόχου του, Χρήστου Σπίρτζη, για τους χειρισμούς του, στο έργο. Να σημειωθεί ότι το έργο έχει παγώσει με εντολή της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών, κατ΄αρχάς με αναστολή των προκαταβολών για την έναρξη των έργων στα πέντε από τα οκτώ κομμάτια του αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος.

Ο Κώστας Καραμανλής κρίνει ότι αν το έργο συνεχιστεί, πιθανότατα οι επιπτώσεις για το δημόσιο συμφέρον να είναι πολύ μεγαλύτερες απ’ ό,τι αν ακυρωθεί. Ωστόσο οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, καθώς η αλλαγή σχεδιασμού θα πρέπει πρώτα να τύχει της έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αυτό είναι μια διαδικασία που θα πάρει χρόνο.

Από τη Βουλή έχουν κυρωθεί οι 5 από τις 8 συμβάσεις του Πάτρα – Πύργος, καθώς εκκρεμούν οι δύο εργολαβίες, στις οποίες προσωρινός ανάδοχος είχε αναδειχθεί ο όμιλος Καλογρίτσα, που όμως, έχει κηρυχθεί έκπτωτος λόγω αδυναμίας εξεύρεσης εγγυητικών επιστολών, αλλά και μια τρίτη εργολαβία η οποία εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας μετά από προσφυγή της εταιρείας Cyfield.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Στο μεταξύ, φορείς της Αχαΐας και της Ηλείας θεωρούν αδιανόητη, την πιθανότητα ακύρωσης του έργου κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πατρών – Πύργου και την επαναδημοπράτησή του.

Στο θέμα έχει παρέμβει και ο πρόεδρος του ΣΕΒΙΠΑ Πέτρος Μαντάς, ο οποίος δηλώνει ότι   η ακύρωση των υφιστάμενων εργολαβιών, είναι βέβαιο ότι θα περιπλέξει την κατάσταση και θα προκαλέσει μεγάλη χρονική καθυστέρηση στο έργο, αφού για την επαναδημοπράτησή του, θα χρειαστούν νέα τεύχη δημοπράτησης, νέα χρηματοδοτική πηγή, εκ νέου έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μια διαγωνιστική διαδικασία από την αρχή με τυχόν ενστάσεις και ίσως προσφυγές, κάτι που θα οδηγήσει το έργο σε μια καθυστέρηση 3 – 5 ετών.

Κατά τον κ. Μαντά, μια τόσο μεγάλη καθυστέρηση είναι αδιανόητη, γιατί θα στερήσει από τους δύο νομούς, έναν σύγχρονο και ασφαλή αυτοκινητόδρομο, θα πλήξει την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και θα επιφέρει απώλεια οικονομικού αντικειμένου, ίσως και θέσεων εργασίας.

Επιπλέον, ο Πέτρος Μαντάς, ως πρόεδρος και του ΣΕΒΙΠΑ, πρόσθεσε ότι μια επαναδημοπράτηση του αυτοκινητόδρομου, θα έχει και επιπτώσεις στις επιχειρήσεις της ΒΙΠΕ Πατρών. Θύμισε ότι στο πλαίσιο της παρούσας εργολαβίας, εντάσσεται και ο νέος κόμβος που συνδέει την ΒΙΠΕ Πατρών, με τον αυτοκινητόδρομο και από εκεί, με το λιμάνι της Πάτρας, με το μελλοντικό σιδηροδρομικό δίκτυο και το αεροδρόμιο Αράξου.

Το έργο αυτό, φέρνει πιο κοντά τις επιχειρήσεις της ΒΙΠΕ στα δίκτυα υποδομών και ως εκ τούτου, έχει ύψιστο ενδιαφέρον για την οικονομία και την επιχειρηματικότητα της περιοχής.

«Η Πολιτεία πρέπει να έχει συνέπεια και συνέχεια. Δεν μπορεί, κάθε νέα κυβέρνηση να ακυρώνει τα έργα της προηγούμενης, γιατί κάτι τέτοιο, αιφνιδιάζει τις επιχειρήσεις που εμπλέκονται. Από την άλλη, αν διαπιστωθούν προβλήματα με υφιστάμενες εργολαβίες, η νομοθεσία παρέχει στην πολιτική εξουσία τα κατάλληλα εργαλεία για να εξασφαλίσει την ομαλή υλοποίηση του έργου», πρόσθεσε ο Πέτρος Μαντάς.

Επομένως, απαιτείται να μην υπάρξει επαναδημοπράτηση του έργου. Αυτό που μπορεί να γίνει, κατά τον κ. Μαντά, πρέπει να αφορά μόνο τις ανοικτές και μη συμβασιοποιημένες εργολαβίες.

Μοιραστείτε το στα κοινωνικά δίκτυα

Γραφτείτε στο Newsletter του ΣΕΒΙΠΑ

Βρείτε Πληροφορίες του Συνδέσμου

Εικόνα από τις Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις ΣΕΒΙΠΑ

Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις

Δείτε τον κατάλογο με τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις του συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Κατάλογος

Η ιστορία του συνδέσμου

Διαβάστε όλη την ιστορία του συνδέσμου από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα

Ιστορία

Επικοινωνήστε με τον συνδέσμο

Επικοινωνήστε με τον σύνδεσμο ΣΕΒΙΠΑ χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας

Επικοινωνία

Συχνές Ερωτήσεις

Βρείτε όλες τις πληροφορίες που ψάχνετε και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις του συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Συχνές Ερωτήσεις

Εκδηλώσεις Συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Δείτε το ημερολόγιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο σύνδεσμος ΣΕΒΙΠΑ

Εκδηλώσεις

Γραφτείτε στο newsletter του ΣΕΒΙΠΑ

Λάβετε πρώτοι τα τελευταία νέα και τις ειδοποιήσεις του συνδέσμου στο email σας αυτόματα