Είσοδος

Μοιραστείτε το

 

Εκτύπωση

Αποστολή με mail

Κατέβασμα PDF

ΔΝΤ: Η Ελλάδα θα πετυχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα τουλάχιστον έως το '23

Δημοσιεύθηκε την Πέμ, 10/11/2018 - 00:04

Η Ελλάδα θα πετυχαίνει ανελλιπώς τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον σε βάθος πενταετίας, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην νεότερη εξαμηνιαία έκθεσή του για τις δημοσιονομικές εξελίξεις.

Πρόκειται για αναθεώρηση προς το καλύτερο σε σχέση με τον περασμένο Απρίλιο, όταν το ΔΝΤ εκτιμούσε πως η Ελλάδα θα έχανε κατά 0,6 μονάδες τον φετινό στόχο για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και συνάμα θα έπεφτε σαφώς κάτω από το επιθυμητό 2,2% το 2023.

Ο οργανισμός δεν διευκρινίζει εάν οι υπολογισμοί του προσμετρούν την περικοπή συντάξεων, που κανονικά είναι προγραμματισμένο να εφαρμοστεί από τον προσεχή Ιανουάριο, ούτε κάνει αναφορά στα εναλλακτικά σενάρια που ενσωμάτωσε το υπουργείο Οικονομικών στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Έχει καταστήσει όμως σαφές πως τάσσεται υπέρ του μέτρου, που έχει νομοθετηθεί από πέρυσι.

Το ΔΝΤ έχει προ πολλού επισημάνει πως δεν έχει αμφιβολίες ότι η Αθήνα μπορεί να πετυχαίνει υψηλούς δημοσιονομικούς στόχους εάν χρειαστεί, υπογραμμίζοντας πως το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι η χώρα μας πετυχαίνει πλεονάσματα μέσω υπερφορολόγησης μικρής φορολογικής βάσης και «τυφλής» περικοπής δαπανών.

Τα πλεονάσματα φαίνεται πως θα επιτυγχάνονται εν πολλοίς χάρη στην συνεχή περικοπή των δημόσιων δαπανών, που προβλέπεται πως θα μειωθούν κατά 2,7 μονάδες του ΑΕΠ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Η μείωση των εξόδων θα είναι απαραίτητη ώστε να αντισταθμίσει την επίσης διαρκή πτώση των κρατικών εσόδων, που υπολογίζεται ότι θα υποχωρήσουν κατά 3,7 μονάδες το ίδιο διάστημα.

Ταχύτερη πτώση του χρέους αλλά…

Το ΔΝΤ αναθεώρησε προς το καλύτερο και τις εκτιμήσεις του για την πορεία του χρέους σε βάθος πενταετίας, εκτιμώντας ότι η μείωσή του θα γίνει με ταχύτερους ρυθμούς.

Με δεδομένη την συμφωνία του Eurogroup ο οργανισμός εκτιμά πλέον πως έως το 2023 το χρέος θα περιοριστεί κατά 37 μονάδες του ΑΕΠ, πέφτοντας στο 151,1%.

Αυτό ωστόσο δεν αναιρεί το προγενέστερο πόρισμα του Ταμείου ότι οι κίνδυνοι βιωσιμότητας θα εμφανιστούν στα μέσα της δεκαετίας του 2030, αφού λήξει η περίοδος χάριτος που έχει δώσει το Eurogroup για τα δάνεια του δεύτερου Μνημονίου.

Μοιραστείτε το στα κοινωνικά δίκτυα

Γραφτείτε στο Newsletter του ΣΕΒΙΠΑ

Βρείτε Πληροφορίες του Συνδέσμου

Εικόνα από τις Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις ΣΕΒΙΠΑ

Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις

Δείτε τον κατάλογο με τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις του συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Κατάλογος

Η ιστορία του συνδέσμου

Διαβάστε όλη την ιστορία του συνδέσμου από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα

Ιστορία

Επικοινωνήστε με τον συνδέσμο

Επικοινωνήστε με τον σύνδεσμο ΣΕΒΙΠΑ χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας

Επικοινωνία

Συχνές Ερωτήσεις

Βρείτε όλες τις πληροφορίες που ψάχνετε και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις του συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Συχνές Ερωτήσεις

Εκδηλώσεις Συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Δείτε το ημερολόγιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο σύνδεσμος ΣΕΒΙΠΑ

Εκδηλώσεις

Γραφτείτε στο newsletter του ΣΕΒΙΠΑ

Λάβετε πρώτοι τα τελευταία νέα και τις ειδοποιήσεις του συνδέσμου στο email σας αυτόματα