Είσοδος

Μοιραστείτε το

 

Εκτύπωση

Αποστολή με mail

Κατέβασμα PDF

Εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης αναζητά η ΕΡΓΟΣΕ για το έργο Πάτρα - Πύργος - Καλαμάτα

Δημοσιεύθηκε την Δευ, 03/07/2016 - 08:58

Σε διερεύνηση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης για τα νέα σιδηροδρομικά έργα προχωρά η ΕΡΓΟΣΕ ελλείψει πόρων από την τρέχουσα προγραμματική περίοδο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, η ΕΡΓΟΣΕ εξετάζει διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως ο δανεισμός από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η ένταξη στο χρηματοοικονομικό εργαλείο μόχλευσης πόρων («πακέτο Γιούνκερ») και οι συμπράξεις με ιδιώτες επενδυτές, για τα σιδηροδρομικά έργα νέας γενιάς.

Μεταξύ άλλων αναζητούνται πόροι για το έργο Πάτρα - Πύργος - Καλαμάτα, προϋπολογισμού 600 εκατ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει τη μετατροπή της υφιστάμενης μετρικής γραμμής σε κανονικού εύρους, την εγκατάσταση συστημάτων ηλεκτροκίνησης και σηματοδότησης και έργα πολιτικού μηχανικού.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΕΡΓΟΣΕ, θα διατηρηθεί η υφιστάμενη χάραξη, ενώ έχουν μελετηθεί ορισμένες παραλλαγές της γραμμής στα ορεινά της Μεσσηνίας. Η συγκεκριμένη γραμμή συνδυάζει τόσο επιβατικό και τουριστικό ενδιαφέρον όσο και εμπορευματικό, καθώς θα προσφέρει ταχεία μεταφορά νωπών προϊόντων προς το λιμάνι της Πάτρας, με στόχο την εξαγωγή τους στην Ευρώπη. Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η μελέτη βιωσιμότητας του έργου.

Στο μεταξύ, η ΕΡΓΟΣΕ ετοιμάζεται να δημοπρατήσει το καλοκαίρι το έργο της εγκατάστασης ηλεκτροκίνησης στο τμήμα Κιάτο - Ροδοδάφνη (ήδη προχωράει με άλλη εργολαβία της ΜΕΤΚΑ), ύψους 35 εκατ. ευρώ και με χρηματοδότηση από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ.

Ακόμη, μέχρι το φθινόπωρο δημοπρατείται το έργο Ροδοδάφνη - Ρίο, ύψους 250 εκατ. ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ και περιλαμβάνει την κατασκευή επιδομής, σταθμών, καθώς και την εγκατάσταση συστημάτων ηλεκτροκίνησης και σηματοδότησης.

Επίσης, στο τέλος του Μαρτίου ο ΟΣΕ θα έχει ολοκληρώσει την προμελέτη για τη σύνδεση του Ρίο με την Πάτρα, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εξετάζει όλα τα πιθανά σενάρια διέλευσης μέσα από την πόλη και θα τεθεί σε διαβούλευση. Σημειωτέον ότι αποτελεί δεσμευτική υποχρέωση της χώρας να συνδεθούν τα υπό κατασκευή έργα στην Πελοπόννησο με το λιμάνι της Πάτρας.

Στο μεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται η σήραγγα της Παναγοπούλας, τα οποία χρηματοδοτούνται από το χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΕ «Συνδέοντας την Ευρώπη» και έχουν ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2017.

Μοιραστείτε το στα κοινωνικά δίκτυα

Γραφτείτε στο Newsletter του ΣΕΒΙΠΑ

Βρείτε Πληροφορίες του Συνδέσμου

Εικόνα από τις Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις ΣΕΒΙΠΑ

Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις

Δείτε τον κατάλογο με τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις του συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Κατάλογος

Η ιστορία του συνδέσμου

Διαβάστε όλη την ιστορία του συνδέσμου από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα

Ιστορία

Επικοινωνήστε με τον συνδέσμο

Επικοινωνήστε με τον σύνδεσμο ΣΕΒΙΠΑ χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας

Επικοινωνία

Συχνές Ερωτήσεις

Βρείτε όλες τις πληροφορίες που ψάχνετε και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις του συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Συχνές Ερωτήσεις

Εκδηλώσεις Συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Δείτε το ημερολόγιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο σύνδεσμος ΣΕΒΙΠΑ

Εκδηλώσεις

Γραφτείτε στο newsletter του ΣΕΒΙΠΑ

Λάβετε πρώτοι τα τελευταία νέα και τις ειδοποιήσεις του συνδέσμου στο email σας αυτόματα