Είσοδος

Μοιραστείτε το

 

Εκτύπωση

Αποστολή με mail

Κατέβασμα PDF

«Επιχειρηματικά Πάρκα - Το όραμα της επόμενης μέρας» - Η εκδήλωση και η τελετή κοπής της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΣΕΒΙΠΑ

Δημοσιεύθηκε την Τρί, 02/26/2019 - 20:28

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και ζωντανή συζήτηση για το περιβάλλον λειτουργίας των εγκατεστημένων επιχειρήσεων και τις προοπτικές στις Βιομηχανικές Περιοχές και τα Επιχειρηματικά Πάρκα της χώρας, πραγματοποιήθηκε από τον Σύνδεσμο Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων στη ΒΙΠΕ Πατρών (ΣΕΒΙΠΑ), στο πλαίσιο της ετήσιας εκδήλωσης για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του, το Σάββατο 23/02/2019, στο Royal Theater.

Σε στρογγυλό τραπέζι που πραγματοποιήθηκε με θέμα «Επιχειρηματικά Πάρκα - Το όραμα της επόμενης μέρας», συμμετείχαν οι βουλευτές Αχαΐας Ανδρέας Ριζούλης (ΣΥΡΙΖΑ) και Ανδρέας Κατσανιώτης (ΝΔ), ο πρόεδρος ΠΑΣΕΒΙΠΕ – ΣΕΒΙΠΑ Πέτρος Μαντάς, ο γενικός διευθυντής της ΕΤΒΑ - ΒΙΠΕ Α.Ε. Φίλιππος Κονταξής και η διευθύντρια του Τομέα Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος και Ρυθμιστικών Πολιτικών του ΣΕΒ, Μαρίνα Σπυριδάκη.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε μια κρίσιμη περίοδο, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη διαβούλευση του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης με τους αρμόδιους φορείς, για την προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Βιομηχανικών Περιοχών και των Επιχειρηματικών Πάρκων.

Το γενικότερο περιβάλλον λειτουργίας των ΒΙΠΕ αποτυπώθηκε από την διευθύντρια του Τομέα Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος και Ρυθμιστικών Πολιτικών του ΣΕΒ, Μαρίνα Σπυριδάκη, η οποία παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας των ΣΕΒ & ΠΑΣΕΒΙΠΕ, όπου καταγράφονται  τέσσερις βασικές κατηγορίες προβλημάτων:

1. Απαρχαιωμένες ή ανύπαρκτες υποδομές και υπηρεσίες.

2. Προβλήματα περίφραξης - ασφάλειας, ηλεκτροφωτισμού, ύδρευσης, διαχείρισης απορριμμάτων, σήμανσης, ελλειμματική διασύνδεση με δίκτυα μεταφορών (οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, λιμάνια και αεροδρόμια).

3. Υψηλές χρεώσεις κοινοχρήστων δαπανών και δημοτικών τελών.

4. Προβλήματα συνεργασίας και σχέσεις με τους φορείς διαχείρισης.

Η εκπρόσωπος του ΣΕΒ, πρόσθεσε ακόμα, ότι, οι φορείς διαχείρισης όπως η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε. σε συνεργασία με τους Συνδέσμους των Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων θα πρέπει να προχωρήσουν ένα βήμα πιο μπροστά και να δουν τις προοπτικές της παροχής υπηρεσιών χρηματοδότησης, clustering και κατάρτισης ανθρώπινου δυναμικού προς τους εγκατεστημένους, καθώς και διασύνδεσης των ΒΙΠΕ με πανεπιστήμια και κόμβους καινοτομίας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΕΒΙΠΕ – ΣΕΒΙΠΑ Πέτρος Μαντάς, σημείωσε από την πλευρά του, την ανάγκη νομοθετικής τροποποίησης του πλαισίου διαχείρισης και του επαναπροσδιορισμού των κανονισμών λειτουργίας, ώστε να προσαρμοστεί το επιχειρηματικό μοντέλο των φορέων διαχείρισης στη σημερινή πραγματικότητα (κόστος κοινοχρήστων δαπανών, διαφάνεια και ανταγωνιστικές υπηρεσίες, βελτίωση ρυμοτομικού, νέες υπηρεσίες, κ.ά.).

Όπως τόνισε ο κ. Μαντάς, το ζήτημα της αυτοδιαχείρισης θα πρέπει να τεθεί ως λύση για τις ΒΙΠΕ και τα επιχειρηματικά πάρκα στην περίπτωση που η διαπραγμάτευση για την επίλυση των υφιστάμενων ζητημάτων μέσω συνεννόησης και συνεργασίας με την ΕΤΒΑ – ΒΙΠΕ δεν αποδώσει, καθώς η στρατηγική των φορέων εκπροσώπησης των εγκατεστημένων επιχειρήσεων είναι ο δημιουργικός και ο θετικός τρόπος επανακαθορισμού των σχέσεων διαχειριστών και εγκατεστημένων.

Ο γενικός διευθυντής της ΕΤΒΑ – ΒΙΠΕ Φίλιππος Κονταξής, τόνισε ότι ο φορέας διαχείρισης, βρίσκεται σε διαρκή επαφή και συνεννόηση με τους εγκατεστημένους, για την επίλυση προβλημάτων, λειτουργώντας σε ένα πλαίσιο διαφάνειας και διαβούλευσης. Διατύπωσε την εκτίμηση ότι η ΒΙΠΕ Πατρών έχει μεγάλες προοπτικές και καλή στελέχωση από εγκατεστημένες επιχειρήσεις, αλλά αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα, όπως την απόστασή της, από τα δίκτυα υποδομών. Παρ΄ όλα αυτά, η ΕΤΒΑ – ΒΙΠΕ βρίσκεται σε συνεννόηση με το Υπ. Περιβάλλοντος για το θέμα της παροχής φυσικού αερίου, ενώ χαιρέτησε και τις πρωτοβουλίες του κρατικού μηχανισμού για την κατασκευή κόμβου, στην ΕΟ Πατρών – Πύργου

Θέματα ευρύτερης πολιτικής, ανέδειξαν οι δύο βουλευτές. Ο Ανδρέας Ριζούλης (ΣΥΡΙΖΑ) αναφέρθηκε στην προσπάθεια της κυβέρνησης, για να επιλύσει το πρόβλημα των άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων, η ύπαρξη των οποίων, προκαλεί περιβαλλοντικά προβλήματα και πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού, ενώ επισήμανε τις θετικές προοπτικές που δημιουργεί για τους εγκατεστημένους, η επικείμενη έλευση του φυσικού αερίου στην ΒΙΠΕ Πατρών. Έκανε ιδιαίτερη θετική μνεία στη σημασία και το ρόλο που διαδραματίζει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος των Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων (ΠΑΣΕΒΙΠΕ) και δήλωσε τη στήριξή του στην συνεχή αναβάθμιση του επίσημου θεσμικού ρόλου του έναντι της Πολιτείας.

Ο Ανδρέας Κατσανιώτης (ΝΔ) επισήμανε και αυτός από την πλευρά του, την ανάγκη επίλυσης του μόνιμου προβλήματος των άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων, ενώ σημείωσε ότι οι φορείς διαχείρισης θα πρέπει να υπερβούν τον σημερινό τους ρόλο και να αναβαθμιστούν στο πεδίο της παροχής υπηρεσιών προς τους εγκατεστημένους, ενώ θεώρησε ουσιαστική και αναγκαία την αποφυγή δημιουργίας μονοπωλιακών συνθηκών στην παροχή υπηρεσιών προς τους Εγκατεστημένους στα Επιχειρηματικά Πάρκα. Τέλος, ο κ. Κατσανιώτης τόνισε την ανάγκη ένταξης και των ΒΙΠΕ, στα χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα του ΕΣΠΑ, για την υλοποίηση έργων υποδομής.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, έγιναν ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις για τα ενεργειακά μικροδίκτυα από τον Παναγιώτη Ρωμανό, Καθηγητή Παν/μίου Βρετανίας, την κυκλική οικονομία – ανακύκλωση, από τον Νίκο Ασημακόπουλο, υπεύθυνο  Διασφάλισης Περιβαλλοντικής Διαχείρισης της εταιρείας PELCO και ενημέρωση για το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας για τις εντός ΒΙ.ΠΕ. Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις, από την Αλεξάνδρα Σκουτέρη,νομική σύμβουλο ΣΕΒΙΠΑ.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και χαιρέτησαν, εκπρόσωποι αρχών και φορέων, όπως ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας, ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Χρήστος Νικολάου, ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης Κώστας Καρπέτας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος καθ. Κλεομένης Μπάρλος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Πλάτωνας Μαρλαφέκας, ο πρόεδρος του περιφερειακού τμήματος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Κουτρουμάνης, ο γενικός γραμματέας του ΙΝΑΔΕ Φωκίων Ζαΐμης, πρόεδροι και εκπρόσωποι Συνδέσμων εγκατεστημένων από Βιομηχανικές Περιοχές και Επιχειρηματικά Πάρκα της χώρας, κ.ά.

Η εκδήλωση του ΣΕΒΙΠΑ, έκλεισε όπως πάντα, με την καθιερωμένη βράβευση επιχειρήσεων που διαπρέπουν στον επιχειρηματικό στίβο. Φέτος, τιμήθηκαν με την απονομή αναμνηστικής πλακέτας, οι επιχειρηματίες Παναγής Μάμμος (Μπύρα Μάμμος) και Άγγελος Ρέζος (Rezos Brands).

Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν : ΑΞΟΝΑΣ ΜΒ ΑΤΕΒΕ-BMC ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΑΣΙΚΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΝ Α.Ε.-ΛΟΥΚΑΤΟΣ ΠΟΤΟΠΟΪΑ Α.Ε.-ΜΑΧΡΩ ΑΕ-ΜΕΤΑΛΛΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ-NOVATEC Α.Ε.- ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ- ΠΑΞΜΑΝ Ε.Π.Ε.-ΠΑΒΙΠΛΑΣΤ Α.Ε.-PELCO ΛΙΠΑΝΤΙΚΑ ΑΧΑΪΑΣ-REZOS BRANDS A.E.-RESILUX Α.Β.Ε.Ε.-SOLUTIONS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

Μοιραστείτε το στα κοινωνικά δίκτυα

Γραφτείτε στο Newsletter του ΣΕΒΙΠΑ

Βρείτε Πληροφορίες του Συνδέσμου

Εικόνα από τις Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις ΣΕΒΙΠΑ

Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις

Δείτε τον κατάλογο με τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις του συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Κατάλογος

Η ιστορία του συνδέσμου

Διαβάστε όλη την ιστορία του συνδέσμου από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα

Ιστορία

Επικοινωνήστε με τον συνδέσμο

Επικοινωνήστε με τον σύνδεσμο ΣΕΒΙΠΑ χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας

Επικοινωνία

Συχνές Ερωτήσεις

Βρείτε όλες τις πληροφορίες που ψάχνετε και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις του συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Συχνές Ερωτήσεις

Εκδηλώσεις Συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Δείτε το ημερολόγιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο σύνδεσμος ΣΕΒΙΠΑ

Εκδηλώσεις

Γραφτείτε στο newsletter του ΣΕΒΙΠΑ

Λάβετε πρώτοι τα τελευταία νέα και τις ειδοποιήσεις του συνδέσμου στο email σας αυτόματα