Είσοδος

Μοιραστείτε το

 

Εκτύπωση

Αποστολή με mail

Κατέβασμα PDF

Κάλεσμα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στις ελληνικές επιχειρήσεις

Δημοσιεύθηκε την Τετ, 07/13/2016 - 11:59

Kάλεσμα στους Έλληνες επιχειρηματίες να προστρέξουν στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) προκειμένου να δανειοδοτηθούν για το σύνολο των επενδύσεων που θέλουν να πραγματοποιήσουν στην Ελλάδα απηύθυνε από το βήμα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Nicholas Jennett.

Μιλώντας στην ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ΕΒΕΑ, ο κ. Nicholas Jennett ανέφερε μεταξύ άλλων:

Η ΕTEπ έχει τη δυνατότητα να χορηγεί απευθείας δάνεια σε φερέγγυες επιχειρήσεις έως το 50% των επενδυτικών δαπανών τους. Το ελάχιστο ύψος του δανείου που μπορεί να χορηγήσει η ETEπ είναι 7,5 εκατομμύρια ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι η επιχείρηση θα πραγματοποιήσειεπενδύσεις ύψους τουλάχιστον 15 εκατομμυρίων ευρώ.

Η ETEπ χορηγεί χρηματοδοτήσεις για επενδύσεις όχι όμως για επενδύσεις σε ακίνητα.

Όλες οι επενδύσεις που χρηματοδοτεί ηETEπ πρέπει να είναι άρτιες από οικονομική, χρηματοοικονομική και τεχνική άποψη και οι όροι της χρηματοδοτήσεις εξαρτώνται από τον τύπο της επένδυσης και τις παρεχόμενες εγγυήσεις.

Η ΕΤEπ είναι διατεθειμένη να εξετάζει το ενδεχόμενο χορηγήσεις δανείων υψηλότερου κινδύνου συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν προφίλ «equity risk»

Όπως τόνισε ο κύριος Jennett, η ΕΤΕπ ενδιαφέρεται ιδιαίτερα και για επενδύσεις μικρότερου μεγέθους που να απευθύνονται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σε νεοφυείς επιχειρήσεις και αυτό γιατί έχει διαπιστωθεί ότι τα χρόνια της κρίσης υπάρχει μια σημαντική μείωση της τάξης του 15% στις επενδύσεις στην ευρωπαϊκή ένωση με συγκρίσιμα έτη το 2007 και 2013.

Μάλιστα στην Ελλάδα η μείωση των επενδύσεων το διάστημα αυτό ανήλθε στο αποκαρδιωτικό 50%. Για το λόγο αυτό για επενδύσεις μικρότερου μεγέθους η ΕΤΕπ χορηγεί δάνεια σε τοπικές τράπεζες και άλλους ενδιάμεσους φορείς οι όποιοι τα χρησιμοποιούν για την χορήγηση δανείων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

H Ευρωπαϊκή επιτροπή προκειμένου να δώσει μια νέα ώθηση στις επενδύσεις υλοποιεί το γνωστό σε όλους μας πλέον επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ το οποίο προβλέπει την επόμενη τριετία πρόσθετες επενδύσεις της τάξης των 315 δις ευρώ στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων.

Εν κατακλείδι, ο κύριος Jennett τόνισε ότι υπάρχει μια στροφή της ΕΤΕπ στην χρηματοδότηση των μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων που χρειάζονται οικονομική και επενδυτική βοήθεια για να αναπτύξουν τις δραστηριότητες του. Γι αυτό και ενδιαφερόμαστε, τόνισε ο κ. Jennett, να προσελκύσουμε επιχειρήσεις που έχουν σχέδια ανάπτυξης που απαιτούν κεφαλαιακές επενδύσεις. Απαντώντας σε ερωτήσεις επιχειρηματιών σχετικά με το μέγεθος της οικονομικής υποστήριξης που πρόκειται να δοθεί σε ελληνικές επιχειρήσεις στο εξής, ο κύριος Jennett ανέφερε ότι σε συνολικό επίπεδο δεν υπάρχει κάποιο όριο δανεισμού για την Ελλάδα ενώ σε εταιρικό επίπεδο η επιχείρηση που απευθύνεται στην ΕΤΕπ πρέπει να αιτείται δάνειο ύψους 7,5 εκατ. ευρώ όπως προανέφερε και στην εισαγωγική του ομιλία.

Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να λάβουν χρηματοδοτήσεις μέσω της ΕΤΕπ θα πρέπει να απευθύνονται στην τράπεζα απευθείας μέσω του γραφείου της στην Αθήνα.

Μοιραστείτε το στα κοινωνικά δίκτυα

Γραφτείτε στο Newsletter του ΣΕΒΙΠΑ

Βρείτε Πληροφορίες του Συνδέσμου

Εικόνα από τις Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις ΣΕΒΙΠΑ

Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις

Δείτε τον κατάλογο με τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις του συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Κατάλογος

Η ιστορία του συνδέσμου

Διαβάστε όλη την ιστορία του συνδέσμου από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα

Ιστορία

Επικοινωνήστε με τον συνδέσμο

Επικοινωνήστε με τον σύνδεσμο ΣΕΒΙΠΑ χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας

Επικοινωνία

Συχνές Ερωτήσεις

Βρείτε όλες τις πληροφορίες που ψάχνετε και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις του συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Συχνές Ερωτήσεις

Εκδηλώσεις Συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Δείτε το ημερολόγιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο σύνδεσμος ΣΕΒΙΠΑ

Εκδηλώσεις

Γραφτείτε στο newsletter του ΣΕΒΙΠΑ

Λάβετε πρώτοι τα τελευταία νέα και τις ειδοποιήσεις του συνδέσμου στο email σας αυτόματα