Είσοδος

Μοιραστείτε το

 

Εκτύπωση

Αποστολή με mail

Κατέβασμα PDF

Κύκλος ημερίδων για την Μεταποίηση, την Εξωστρέφεια και την Απασχόληση με στήριξη του ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Δημοσιεύθηκε την Τετ, 06/20/2018 - 00:41

Οι Σύνδεσμοι Βιοτεχνιών, Βιομηχανιών Αν. Μακεδονίας και Θράκης (Καβάλα, Ξάνθη, Δράμα, Κομοτηνή & Έβρος) εγκαινίασαν μια σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων για πρακτικά θέματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας.

Στο πλαίσιο αυτό, τη Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018, ο Σύνδεσμος Βιοτεχνιών Βιομηχανιών Ροδόπης πραγματοποίησε στο ΕΒΕΡ στην Κομοτηνή, ημερίδα με θέμα «Στοιχεία και Δομές Ανάπτυξης», για τη μεταποίηση, την εξωστρέφεια και την απασχόληση στην Αν. Μακεδονία και Θράκη.

Η ημερίδα είχε στόχο την ενημέρωση των επιχειρήσεων για τη χρηματοδότηση  συμβουλευτικών υπηρεσιών, την ανάδειξη πρακτικών βιώσιμης ανάπτυξης και την επίδραση στις εξαγωγές, τις δυνατότητες κατοχύρωσης διανοητικής ιδιοκτησίας και των οφελών που προκύπτουν.

Επίσης, έγινε παρουσίαση της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3), συζητήθηκαν ειδικά θέματα όπως η εθνική και περιφερειακή βιομηχανική πολιτική και οι εξελίξεις στις βιομηχανικές περιοχές και τη χωροταξία, η δικτύωση των μεταποιητικών φορέων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και η εκμετάλλευση αναπτυξιακών εργαλείων και δυνατοτήτων από Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς πόρους.

Ο κύκλος εκδηλώσεων υποστηρίζεται από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων στις ΒΙΠΕ (ΠΑΣΕΒΙΠΕ), και στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Πέτρος Μαντάς ήταν εκ των κεντρικών ομιλητών στην ενότητα «Δομές Ανάπτυξης» με θέμα «Παθογένειες βιομηχανικών περιοχών και ο ρόλος του ΠΑΣΕΒΙΠΕ». Αναφέρθηκε τα θέματα που αντιμετωπίζουν οι Βιομηχανικές περιοχές, τα θέματα των άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων και οι εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα.

Συζητήθηκαν προβλήματα στις ΒΙΠΕ της περιοχής και συμφωνήθηκαν κοινές δράσεις με στόχο την μείωση του κόστους λειτουργίας των ΒΙΠΕ και την άρση των προβλημάτων είτε με αδειοδοτήσεις, είτε λειτουργικά. Αναφέρθηκε επίσης το θέμα της αυτοδιαχείρισης των ΒΙΠΕ και οι σχέσεις με την ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΕΒΙΠΕ, σήμερα, περισσότερες από 2.500 επιχειρήσεις βρίσκονται στα οργανωμένα Πάρκα και κάποιες άλλες σε άτυπες συγκεντρώσεις τις οποίες η πολιτεία πρέπει να μετατρέψει σε οργανωμένες περιοχές, όπως τα Οινόφυτα ή το Καλοχώρι. Παράλληλα, απαιτούνται νομοθετικές, φορολογικές, ασφαλιστικές και άλλες διευκολύνσεις για την στήριξη των εγκατεστημένων επιχειρήσεων.

«Ο σκοπός μας είναι συσπειρωμένοι να παρέμβουμε στα κέντρα λήψης αποφάσεων, έτσι ώστε να μην παίρνονται αποφάσεις για εμάς, χωρίς εμάς» ανέφερε, τονίζοντας πως στο μικρό διάστημα που υπάρχει ο ΠΑΣΕΒΙΠΕ, δεν δυσκολεύτηκε να έρθει σε επαφή με την πολιτική και οικονομική ηγεσία, μεταφέροντας το μήνυμα του.

«Ξέρουμε τα προβλήματα. Λειτουργούμε οργανωτικά και συλλογικά ώστε η φωνή μας να ακούγεται εκεί που πρέπει να ακουστεί για να μην παίρνονται αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς» τόνισε ο κ. Μαντάς σε δηλώσεις του, σημειώνοντας πως το σημαντικότερο είναι η αλλαγή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου.

«Οι υπηρεσίες που εισπράττουμε σήμερα είναι ακριβές και χαμηλής ποιότητας, διότι δεν υπάρχει το στοιχείο του ανταγωνισμού. Θέλουμε αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για την διαχείριση των ΒΙΠΕ ώστε να έχουμε το δικαίωμα της εισαγωγής του ανταγωνισμού στις υπηρεσίες για να βελτιωθούν» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΕΒΙΠΕ.

Τέλος, επισημαίνει πως θα πρέπει να δοθούν αναπτυξιακά κίνητρα για τις επιχειρήσεις. «Θα πρέπει να σχεδιάσουμε δράσεις τέτοιες οι οποίες θα επαναφέρουν οικονομική δραστηριότητα σ’ αυτές τις περιοχές» τονίζει ο κ. Μαντάς.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ

Στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει ο ΠΑΣΕΒΙΠΕ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης - EBRD, η Επικεφαλής του Προγράμματος Συμβουλευτικών Υπηρεσιών κ. Δήμητρα Παπανδρέου, παρουσίασε το πρόγραμμα συμβουλευτικής υποστήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων της τράπεζας.

Μέσα από αυτό το πρόγραμμα η Τράπεζα βοηθά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να αποκτήσουν πρόσβαση σε συμβουλευτικές υπηρεσίες από συμβούλους επιχειρήσεων στην Ελλάδα, επιδοτώντας μεταξύ άλλων την αξία του συμβουλευτικού έργου μέχρι και 65%.

Το πρόγραμμα άνοιξε επίσημα από τον Μάρτιο του 2018, και ήδη η EBRD έχει λάβει τις πρώτες αιτήσεις από μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Μοιραστείτε το στα κοινωνικά δίκτυα

Γραφτείτε στο Newsletter του ΣΕΒΙΠΑ

Βρείτε Πληροφορίες του Συνδέσμου

Εικόνα από τις Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις ΣΕΒΙΠΑ

Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις

Δείτε τον κατάλογο με τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις του συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Κατάλογος

Η ιστορία του συνδέσμου

Διαβάστε όλη την ιστορία του συνδέσμου από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα

Ιστορία

Επικοινωνήστε με τον συνδέσμο

Επικοινωνήστε με τον σύνδεσμο ΣΕΒΙΠΑ χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας

Επικοινωνία

Συχνές Ερωτήσεις

Βρείτε όλες τις πληροφορίες που ψάχνετε και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις του συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Συχνές Ερωτήσεις

Εκδηλώσεις Συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Δείτε το ημερολόγιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο σύνδεσμος ΣΕΒΙΠΑ

Εκδηλώσεις

Γραφτείτε στο newsletter του ΣΕΒΙΠΑ

Λάβετε πρώτοι τα τελευταία νέα και τις ειδοποιήσεις του συνδέσμου στο email σας αυτόματα