Είσοδος

Μοιραστείτε το

 

Εκτύπωση

Αποστολή με mail

Κατέβασμα PDF

Λιγότερες καταθέσεις και δάνεια από τις τράπεζες τον Φεβρουάριο

Δημοσιεύθηκε την Τρί, 03/29/2016 - 21:39

Κάτω από τα επίπεδα που είχαν διαμορφωθεί πριν την επιβολή των capital controls επέστρεψαν τα υπόλοιπα των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες το Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι αποταμιεύσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων υποχώρησαν κατά 541 εκατ. ευρώ στα 121,69 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για το δεύτερο συνεχή μήνα πτώσης τους από το υψηλό 8 μηνών, των 123,38 δισ. ευρώ που είχε καταγραφεί τον περασμένο Δεκέμβριο, λόγω των καθαρών εισροών ύψους 2,5 δισ. ευρώ περίπου, οι οποίες είχαν σημειωθεί εκείνη την περίοδο.

Οι αιτίες της πτώσης

Τραπεζικά στελέχη σημειώνουν ότι η υποχώρηση των μεγεθών το Φεβρουάριο είναι αποτέλεσμα:

  • - Της επιδείνωσης του κλίματος στην οικονομία, λόγω της καθυστέρησης που έχει σημειωθεί στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης
  • - Της μεταφοράς ορισμένων πληρωμών φορολογικών υποχρεώσεων του Ιανουαρίου στο Φεβρουάριο, καθώς η 31/1/2016 ήταν αργία
  • - Του περιορισμού των εισροών καταθέσεων, μετά από ένα σχετικά καλό δίμηνο Δεκεμβρίου 2015 – Ιανουαρίου 2016 για τα φυσικά πρόσωπα

«Μέχρι και τα τέλη Ιανουαρίου είχε διαφανεί μία μικρή αντιστροφή των πτωτικών τάσεων. Κάποιοι που είχαν αγοράσει για προστασία των καταθέσεών τους πριν τον Ιούνιο αμοιβαία κεφάλαια ξένων οίκων, τα ρευστοποίησαν μεταφέροντας τα χρήματα σε προθεσμιακές καταθέσεις βραχυπρόθεσμης διάρκειας, για να κερδίσουν τόκους» υπογραμμίζει διευθυντής καταθέσεων συστημικού ομίλου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τράπεζες «έτρεξαν» καμπάνιες για τη συγκεκριμένη κατηγορία πελατών, μετά τη χαλάρωση των capital controls, η οποία επιτρέπει πλέον την επαναγορά ανά πάσα στιγμή των ίδιων ή άλλων ξένων αμοιβαίων κεφαλαίων, με τις καταθέσεις που επαναπατρίστηκαν.

Τα υπόλοιπα των νοικοκυριών

Από τα επιμέρους στοιχεία προκύπτει ότι τα υπόλοιπα των νοικοκυριών μειώθηκαν μετά από δύο συνεχείς μήνες ανόδου κατά 702 εκατ. ευρώ στα 101,65 δισ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης αυτής προήλθε από τις προθεσμιακές καταθέσεις, οι οποίες υποχώρησαν κατά 520 εκατ. ευρώ στα 41,43 δισ. ευρώ, μετά το ανοδικό «διάλλειμα» του Ιανουαρίου.

Από την άλλη πλευρά, οι καταθέσεις των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων έπεσαν κατά 121 εκατ. ευρώ, μεταβολή που είναι οριακή σε σχέση με τον Ιανουάριο.

Απομόχλευσης συνέχεια

Εν τω μεταξύ συνεχίστηκε και το Φεβρουάριο η απομόχλευση των ισολογισμών των τραπεζών, περιορίζοντας τη ρευστότητα που κυκλοφορεί στην αγορά.

Από τα στατιστικά της Τράπεζας της Ελλάδος προκύπτει μείωση των υπολοίπων των δανείων το Φεβρουάριο κατά 295 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση έναντι αρνητικής καθαρής ροής 504 εκατ. ευρώ τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

Την ίδια περίοδο, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε σε -2,3%, από -2,1% τον προηγούμενο μήνα. 

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, το Φεβρουάριο του 2016, ήταν αρνητική κατά 48 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 205 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -1,9% από -1,4% τον προηγούμενο μήνα. 

Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων παρέμεινε αμετάβλητος στο -1,6%, έναντι του Ιανουαρίου του 2016 και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 49 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 14 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. 

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε στο -6,1% το Φεβρουάριο του 2016, από 1,3% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 1 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 191 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Τέλος, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 20 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 12 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -1,0% από -1,2% τον προηγούμενο μήνα.

Από την άλλη πλευρά, αρνητική κατά 226 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα το Φεβρουάριο του 2016, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 287 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -2,9%, από -3,0% τον Ιανουάριο του 2016.

Μοιραστείτε το στα κοινωνικά δίκτυα

Γραφτείτε στο Newsletter του ΣΕΒΙΠΑ

Βρείτε Πληροφορίες του Συνδέσμου

Εικόνα από τις Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις ΣΕΒΙΠΑ

Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις

Δείτε τον κατάλογο με τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις του συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Κατάλογος

Η ιστορία του συνδέσμου

Διαβάστε όλη την ιστορία του συνδέσμου από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα

Ιστορία

Επικοινωνήστε με τον συνδέσμο

Επικοινωνήστε με τον σύνδεσμο ΣΕΒΙΠΑ χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας

Επικοινωνία

Συχνές Ερωτήσεις

Βρείτε όλες τις πληροφορίες που ψάχνετε και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις του συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Συχνές Ερωτήσεις

Εκδηλώσεις Συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Δείτε το ημερολόγιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο σύνδεσμος ΣΕΒΙΠΑ

Εκδηλώσεις

Γραφτείτε στο newsletter του ΣΕΒΙΠΑ

Λάβετε πρώτοι τα τελευταία νέα και τις ειδοποιήσεις του συνδέσμου στο email σας αυτόματα