Είσοδος

Μοιραστείτε το

 

Εκτύπωση

Αποστολή με mail

Κατέβασμα PDF

Μυτιληναίος: Aνάγκη περιφερειακής συνεργασίας των βιομηχάνων, για να μην χαθεί η 4η βιομηχανική επανάσταση

Δημοσιεύθηκε την Κυρ, 12/02/2018 - 10:00

Την ανάγκη περιφερειακής συνεργασίας των βιομηχάνων, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να χάσει η Ελλάδα την 4η βιομηχανική επανάσταση, υπογράμμισε από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Μυτιληναίου, Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Μιλώντας στην εκδήλωση "Βιομηχανία και επιχειρηματικότητα για την περιφερειακή ανάπτυξη: Προκλήσεις και προϋποθέσεις", που διοργανώνουν από κοινού ΣΕΒΕ και ΣΕΒ, ο κ. Μυτιληναίος είπε ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει πρωτεύουσα των Βαλκανίων. "Στις αρχές του '90 έπαιζε το σκηνικό να αναλάβει η Θεσσαλονίκη τον γεωπολιτικό ρόλο της πρωτεύουσας των Βαλκανίων. Για αυτό είχα αγοράσει τότε το κτήριο που στέγαζε το αμερικανικό προξενείο, το σημερινό Daios, για να γίνουν εκεί τα κεντρικά της εταιρείας μου για τα Βαλκάνια. Αυτό το όνειρο πέταξε, αλλά ήρθε η ώρα να επαναληφθεί και να γίνει πραγματικότητα", τόνισε.

Ο κ. Μυτιληναίος απηύθυνε κάλεσμα στους "φίλους και συναγωνιστές" βορειοελλαδίτες βιομηχάνους "να τολμήσουμε μαζί για να μην χάσουμε την 4η βιομηχανική επανάσταση", υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρξει ένα συνολικό εργοδοτική και επιχειρηματικό κίνημα "σε μία χώρα όπου το επιχειρείν δεν παίρνει την κοινωνική αξία που του αναλογεί".

Ο ίδιος σημείωσε ότι η ανάπτυξη 1,5-2% δεν είναι αρκετή για την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα και τις αγορές, ενώ εντόπισε θεμελιώδη προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, όπως το υψηλό μερίδιο της ιδιωτικής κατανάλωσης στο ΑΕΠ, το αρνητικό κατά 21 δισ ευρώ εμπορικό ισοζύγιο και τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα.

Εκτίμησε ότι χωρίς συνολική βιομηχανική πολιτική, η Ελλάδα δεν μπορεί να πιάσει τον στόχο του 12% συμμετοχής της βιομηχανίας στο ΑΕΠ, την ώρα που η ΕΕ έχει θέσει ως στόχο το 20%.

"Η βόρεια Ελλάδα υπέστη μεγάλο πλήγμα στην κρίση. Η περιοχή μπορεί να συμβάλλει στο νέο μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης", σημείωσε, τονίζοντας πως οι εργοδότες και οι βιομήχανοι πρέπει να συνεργαστούν σε περιφερειακό επίπεδο, ώστε να συνδράμουν στον καθορισμό βιομηχανικής πολιτικής, η οποία, όπως είπε, δεν υπάρχει σήμερα στη χώρα.

Στις διεθνείς προκλήσεις ο κ. Μυτιληναίος διαπίστωσε τον "τραμπισμό", που εκτίμησε ότι θα παραμείνει σε ισχύ παραπάνω από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, την άνοδο της Κίνας που "ανέλαβε να γίνει υπέρμαχος της παγκοσμιοποίησης", τους εμπορικούς πολέμους - εκτίμησε ότι το ευρώ θα δεχθεί συναλλαγματικές πιέσεις το επόμενο διάστημα, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο έκανε λόγο για αστάθεια λόγω του Brexit, της ανόδου του λαϊκισμού και της ιταλικής δημοσιονομικής απειθαρχίας.

Τόνισε πως ο λαϊκισμός στην Ευρώπη ενισχύεται και επέστησε την προσοχή στις προσεχείς ευρωεκλογές, οι οποίες "μπορεί να βγάλουν τέρατα".

Όπως είπε, ο απομονωτισμός των ΗΠΑ έχει φέρει αύξηση του γεωπολιτικού ρίσκου, κάτι που με τη σειρά του δημιουργεί ένα κλίμα παγκόσμιας αβεβαιότητας στους επενδυτές. "Το γεωπολιτικό ρίσκο απειλεί την οικονομία της Ελλάδας, η οποία αναζητά την επόμενη ημέρα μετά από μια 10ετια εκτός της κανονικότητας".

"Σε διεθνές επίπεδο αναζοπυρώνονται οι οικονομικές κυρώσεις ως μορφή πολιτικής, που αντικαθιστά τις πολεμικές συγκρούσεις".

Κωνσταντόπουλος: Η Θεσσαλονίκη αποκτά τον χαμένο της ρόλο

Κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων-ΣΕΒΕ, Γιώργος Κωνσταντόπουλος τόνισε πως εξαγωγείς και βιομήχανοι ενώνουν τις δυνάμεις τους με στόχο καλύτερες ημέρες για την ελληνική εξωστρέφεια.

Όπως είπε, η καρδιά της βιομηχανίας και των εξαγωγών χτυπάει στη βόρεια Ελλάδα και ειδικά τη Θεσσαλονίκη, η οποία αποκτά ξανά τον χαμένο της ρόλο ως πρωταγωνίστρια στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Είπε ότι το λιμάνι αποκτά ξανά τον κομβικό ρόλο που είχε παλαιότερα, ενώ και το αεροδρόμιο μεγαλώνει, με αποτέλεσμα να "κερδίζουμε κάποια από τα στοιχήματα του μέλλοντος".

Ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε πως οι ελληνικές εξαγωγές κινούνται ανοδικά το 2018, αλλά "δεν είμαστε ευχαριστημένοι", σημειώνοντας πως "δεν υπάρχει οροφή στην εξωστρέφεια, αλλά στην παραγωγή. Αυτό θέλουμε να επαναπροσδιορίσουμε, με ατμομηχανή τη Βόρεια Ελλάδα".
Στην εκδήλωση, η οποία διοργανώθηκε με την υποστήριξη της Eurobank, παρευρέθηκαν επιχειρηματίες της Βορείου Ελλάδος και εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου.

Μοιραστείτε το στα κοινωνικά δίκτυα

Γραφτείτε στο Newsletter του ΣΕΒΙΠΑ

Βρείτε Πληροφορίες του Συνδέσμου

Εικόνα από τις Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις ΣΕΒΙΠΑ

Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις

Δείτε τον κατάλογο με τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις του συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Κατάλογος

Η ιστορία του συνδέσμου

Διαβάστε όλη την ιστορία του συνδέσμου από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα

Ιστορία

Επικοινωνήστε με τον συνδέσμο

Επικοινωνήστε με τον σύνδεσμο ΣΕΒΙΠΑ χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας

Επικοινωνία

Συχνές Ερωτήσεις

Βρείτε όλες τις πληροφορίες που ψάχνετε και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις του συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Συχνές Ερωτήσεις

Εκδηλώσεις Συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Δείτε το ημερολόγιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο σύνδεσμος ΣΕΒΙΠΑ

Εκδηλώσεις

Γραφτείτε στο newsletter του ΣΕΒΙΠΑ

Λάβετε πρώτοι τα τελευταία νέα και τις ειδοποιήσεις του συνδέσμου στο email σας αυτόματα