Είσοδος

Μοιραστείτε το

 

Εκτύπωση

Αποστολή με mail

Κατέβασμα PDF

Παρατείνεται για ένα έτος ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών

Δημοσιεύθηκε την Σάβ, 12/15/2018 - 12:07

Μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2019 παρατείνεται η λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών προς τράπεζες, δημόσιο και ιδιώτες.

Η πιλοτική λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού κανονικά θα έληγε στο τέλος του έτους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η παράτασή του για ένα χρόνο συμφωνήθηκε με τους θεσμούς και επίκειται κατάθεση σχετικής διάταξης μέσα στον Δεκέμβριο.

Μάλιστα οι θεσμοί είναι θετικοί και σε περαιτέρω αλλαγές του μηχανισμού, προκειμένου να ελαφρυνθούν περαιτέρω οι προϋποθέσεις ένταξης.

Οι αλλαγές αυτές θα ξεκινήσουν ήδη να μελετώνται από αύριο και θα πρέπει να συζητηθούν με τους θεσμούς, προκειμένου να εφαρμοστούν, ενώ η παράταση του μηχανισμού θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος του έτους με τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Η προοπτική παράτασης του εξωδικαστικού μηχανισμού ήταν ανοικτή, καθώς το τελευταίο δίμηνο οι υποθέσεις υπερχρεωμένων επιχειρήσεων που ρύθμισαν τα χρέη τους τριπλασιάστηκαν από αυτές του πρώτου χρόνου λειτουργίας του θεσμού.

Μέσα στο τελευταίο δίμηνο, 650 επιχειρήσεις έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους μέσω της πλατφόρμας του εξωδικαστικού, όταν μόλις 250 επιχειρήσεις είχαν ρυθμίσει τα χρέη τους μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του μηχανισμού".

Μόλις 1.136 ρυθμίσεις χρεών
 
Υψηλό ενδιαφέρον, αλλά χαμηλή αποτελεσματικότητα δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία  της πλατφόρμας για τη ρύθμιση οφειλών επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών.
 
Με βάση τα επίσημα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το capital.gr, προκύπτει ότι στις πρώτες 70 εβδομάδες λειτουργίας (03/08/2017 – 07/12/2018), τις 44 εβδομάδες για τη ρύθμιση οφειλών ελευθέρων επαγγελματιών (5/2/2018 – 07/12/2018) και τις 23 εβδομάδες για τη ρύθμιση οφειλών αγροτών (27/6/2018 - 07/12/2018), μόλις 115 επιχειρήσεις κατάφεραν να ρυθμίσουν τα χρέη τους.

Επιτυχώς ολοκλήρωσαν τη ρύθμιση των οφειλών τους προς ΚΕΑΟ 532 και προς ΑΑΔΕ 489 ελεύθεροι επαγγελματίες, ενώ δεν ολοκληρώθηκε επιτυχώς μέχρι στιγμής καμία αίτηση ρύθμισης οφειλών των αγροτών προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
 
Από τα ποιοτικά στοιχεία προκύπτει επίσης ότι ενδιαφέρον για ρύθμιση των οφειλών τους έχουν εκδηλώσει 39.135 επιχειρήσεις, που έχουν εκκινήσει διαδικασία, εκ των οποίων οι 9264 πέρασαν επιτυχώς την επιλεξιμότητα.

Σε ό,τι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, ήδη 18.571 εκκίνησαν τη διαδικασία, εκ των οποίων 11.481 πέρασαν την επιλεξιμότητα, ενώ οι αιτήσεις οι οποίες υποβλήθηκαν είναι 3.257.

Σχετικά με τους αγρότες, 1.371 εκκίνησαν τη διαδικασία, 975 πέρασαν την επιλεξιμότητα, ενώ υποβλήθηκαν 273 αιτήσεις.

Μοιραστείτε το στα κοινωνικά δίκτυα

Γραφτείτε στο Newsletter του ΣΕΒΙΠΑ

Βρείτε Πληροφορίες του Συνδέσμου

Εικόνα από τις Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις ΣΕΒΙΠΑ

Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις

Δείτε τον κατάλογο με τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις του συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Κατάλογος

Η ιστορία του συνδέσμου

Διαβάστε όλη την ιστορία του συνδέσμου από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα

Ιστορία

Επικοινωνήστε με τον συνδέσμο

Επικοινωνήστε με τον σύνδεσμο ΣΕΒΙΠΑ χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας

Επικοινωνία

Συχνές Ερωτήσεις

Βρείτε όλες τις πληροφορίες που ψάχνετε και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις του συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Συχνές Ερωτήσεις

Εκδηλώσεις Συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Δείτε το ημερολόγιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο σύνδεσμος ΣΕΒΙΠΑ

Εκδηλώσεις

Γραφτείτε στο newsletter του ΣΕΒΙΠΑ

Λάβετε πρώτοι τα τελευταία νέα και τις ειδοποιήσεις του συνδέσμου στο email σας αυτόματα