Είσοδος

Μοιραστείτε το

 

Εκτύπωση

Αποστολή με mail

Κατέβασμα PDF

Πρώτοι σε φορολογία, τελευταίοι σε καινοτομία

Δημοσιεύθηκε την Δευ, 03/07/2016 - 09:16

Η έλλειψη καινοτομίας είναι ένα ακόμη αρνητικό στοιχείο της Ελλάδας, η οποία βρίσκεται πίσω σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες. Ειδικότερα, επιδόσεις που την κατατάσσουν πολύ κάτω από τον μέσο παγκόσμιο όρο, αποδίδοντάς της την 43η θέση μεταξύ 56 χωρών, καταλαμβάνει η Ελλάδα στην υιοθέτηση πολιτικών για την προαγωγή της καινοτομίας.

Η χώρα μας έχει περιορισμένη μόνο συνδρομή στην παγκόσμια παραγωγή καινοτομίας, σε αντίθεση με τη Φινλανδία, τη Σουηδία και τη Μεγάλη Βρετανία, που καταλαμβάνουν τις τρεις πρώτες θέσεις στη λίστα των χωρών με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στο τελικό προϊόν καινοτομίας που παράγει ο πλανήτης.

Οι χώρες που συμβάλλουν τα μέγιστα στην παγκόσμια παραγωγή καινοτομίας είναι η Φινλανδία, η Σουηδία και η Μεγάλη Βρετανία. Η τρίτη ετήσια μελέτη του Information Technology & Innovation Foundation το 2016 αξιολογεί τις επιδόσεις κάθε χώρας, με κριτήριο την υιοθέτηση πολιτικών που προάγουν διεθνώς την καινοτομία. Η Ευρώπη έχει εξαιρετικά έντονη παρουσία στη συγκεκριμένη κατάταξη, αφού σχεδόν μονοπωλεί την πρώτη πεντάδα, την οποία συμπληρώνουν η Σιγκαπούρη και η Ολλανδία.

Η Ευρώπη κυριαρχεί και μεταξύ των δέκα πρώτων χωρών παγκοσμίως. Η Δανία βρίσκεται στην έκτη θέση της διεθνούς κατάταξης, το Βέλγιο κατατάσσεται έβδομο, η Ιρλανδία ακολουθεί στην όγδοη θέση, ένατη έρχεται η Αυστρία, ενώ τη δέκατη θέση καταλαμβάνουν οι ΗΠΑ. Αντίθετα με τις χώρες που διακρίνονται για τη συμμετοχή τους στην παγκόσμια παραγωγή καινοτομίας κινούνται η Ινδία, η Ινδονησία και η Αργεντινή, οι οποίες έχουν τη μικρότερη συνδρομή στο τελικό προϊόν.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τη μελέτη, κάθε άλλο παρά ξεχωρίζει για τη συνδρομή της στην παγκόσμια παραγωγή καινοτομίας. Στον αντίποδα, η χώρα μας διακρίνεται για την υψηλότερη... φορολογία επιχειρήσεων (τελευταία θέση στην κατάταξη), ενώ είναι ένα από τα δέκα κράτη με τους μεγαλύτερους επιπλέον ειδικούς φόρους σε προϊόντα και υπηρεσίες ΤΠΕ. Τις επιδόσεις της Ελλάδας στην παραγωγή καινοτομίας επιδεινώνουν ορισμένα πεδία δράσης του κράτους, που περιορίζουν την παραγωγή και λειτουργία των αγορών υψηλής τεχνολογίας. Στα θετικά της Ελλάδας, που της δίνουν «πόντους» στην τελική κατάταξη, είναι το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό.

Σημειώνεται ότι η μελέτη του Information Technology & Innovation Foundation αξιολογεί τις πολιτικές κάθε χώρας αναφορικά με το κατά πόσο βοηθούν ή όχι την παραγωγή καινοτομίας. Θετικά αξιολογούνται παράγοντες,όπως το ανθρώπινο δυναμικό και οι δαπάνες για την εκπαίδευση.

Αντίθετα, αρνητική είναι η αξιολόγηση για πολιτικές που υιοθετούν ορισμένες χώρες για να προστατεύσουν, για παράδειγμα, εγχώριους κλάδους υψηλής τεχνολογίας.

Η έρευνα μελετά μια σειρά από παραμέτρους, όπως η φορολόγηση των επιχειρήσεων που παράγουν καινοτομία, τα διατιθέμενα κονδύλια για την εκπαίδευση και την αριστεία των πανεπιστημίων, η ύπαρξη πλαισίου για την εμπορική αξιοποίηση των καινοτομιών που αναπτύσσουν τα πανεπιστήμια, καθώς και η λειτουργία των αγορών ως προς τον περιορισμό του ανταγωνισμού.

Μοιραστείτε το στα κοινωνικά δίκτυα

Γραφτείτε στο Newsletter του ΣΕΒΙΠΑ

Βρείτε Πληροφορίες του Συνδέσμου

Εικόνα από τις Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις ΣΕΒΙΠΑ

Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις

Δείτε τον κατάλογο με τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις του συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Κατάλογος

Η ιστορία του συνδέσμου

Διαβάστε όλη την ιστορία του συνδέσμου από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα

Ιστορία

Επικοινωνήστε με τον συνδέσμο

Επικοινωνήστε με τον σύνδεσμο ΣΕΒΙΠΑ χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας

Επικοινωνία

Συχνές Ερωτήσεις

Βρείτε όλες τις πληροφορίες που ψάχνετε και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις του συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Συχνές Ερωτήσεις

Εκδηλώσεις Συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Δείτε το ημερολόγιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο σύνδεσμος ΣΕΒΙΠΑ

Εκδηλώσεις

Γραφτείτε στο newsletter του ΣΕΒΙΠΑ

Λάβετε πρώτοι τα τελευταία νέα και τις ειδοποιήσεις του συνδέσμου στο email σας αυτόματα