Είσοδος

Μοιραστείτε το

 

Εκτύπωση

Αποστολή με mail

Κατέβασμα PDF

ΣΕΒ: Κλείνει ένας κύκλος αβεβαιότητας, αλλά με υψηλότατο κόστος

Δημοσιεύθηκε την Τρί, 05/24/2016 - 09:29

«Με το διαφαινόμενο κλείσιμο της αξιολόγησης, φαίνεται ότι κλείνει ένας μεγάλος κύκλος αβεβαιότητας, αλλά με υψηλότατο κόστος και πιθανόν για τελευταία φορά», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας.

Μιλώντας στην έναρξη του βιομηχανικού συνεδρίου που πραγματοποιείται στην Αθήνα, παρουσία του πρώην πρωθυπουργού της Ολλανδίας Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, ο πρόεδρος του ΣΕΒ προειδοποίησε ωστόσο, ότι «αν συνεχίσουμε να προσπαθούμε να ξεκλειδώσουμε την ανάπτυξη με το λάθος κλειδί, είναι φυσικό στο τέλος να σπάσει».

Ο Θεόδωρος Φέσσας τόνισε ότι με την αξιολόγηση «μπαίνει τέλος σε οποιαδήποτε αμφιβολία για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη και το ευρώ» και ζήτησε μια «νέα παραγωγική συμφωνία» με τη συμμετοχή όλων.

Υπογράμμισε επίσης ότι η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει την ευκαιρία που διανοίγεται («δύσκολα, αλλά μπορούμε», είπε), για τέσσερις λόγους:

  • η ποσοτική χαλάρωση και η πτώση των διεθνών τιμών πρώτων υλών,
  • η ευρύτερη πολιτική αποδοχή και κοινωνική ωρίμανση, ότι δηλαδή η παραμονή στην Ευρωζώνη είναι η μόνη βιώσιμη λύση,
  • τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας,
  • η βιομηχανία και οι επιχειρήσεις είναι ακόμη εδώ παρά τις πρωτοφανείς δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια.

Η Ελλάδα, ανέφερε, εξακολουθεί να παραμένει μια από τις 40 πλουσιότερες χώρες του κόσμου.

Ο Θεόδωρος Φέσσας επανέλαβε ότι σήμερα όσο ποτέ, χρειαζόμαστε τις επιχειρήσεις και τις ιδιωτικές επενδύσεις, αλλά για να πείσουμε κάποιον να επενδύσει στην Ελλάδα, πρέπει όλοι μας, πολιτεία, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι και κοινωνία, να βελτιωνόμαστε διαρκώς, να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί και πιο παραγωγικοί.

«Οι βιομηχανικοί και κλαδικοί σύνδεσμοι, είπε, έχουμε συμφωνήσει σε ένα κοινό πλαίσιο δράσεων που θεωρούμε ως το ελάχιστο πλαίσιο συνεννόησης με την Πολιτεία» που περιλαμβάνει τρεις πυλώνες:

  • Έναν οδικό Χάρτη για την ανάπτυξη με περισσότερες από 100 προτάσεις για την βιομηχανία, την πρόσβαση στη χρηματοδότηση, την καινοτομία τις εξαγωγές, τις δεξιότητες, τις αδειοδοτήσεις, την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης, την χωροταξία, την λειτουργία της αγοράς και τις δημόσιες προμήθειες.
  • «Έξυπνες» φορολογικές πολιτικές για την προσέλκυση επενδύσεων και την αύξηση των δημοσίων εσόδων.
  • Κλαδικές πολιτικές σε κρίσιμους βιομηχανικούς κλάδους (όπως αγροδιατροφή, φαρμακοβιομηχανία, logistics, μέταλλα και κατασκευές, ενέργεια, περιβάλλον).

Ο Θ.Φέσσας τόνισε ότι ο ΣΕΒ δεν έχει πολιτική ατζέντα και δεν συμμετέχει σε κομματικές αντιπαραθέσεις, αλλά μένει σταθερός στις απόψεις του «πολλές φορές ενάντια ακόμη και σε επιμέρους δικά μας συμφέροντα».

«Το αποδείξαμε, είπε, με την στάση μας, όταν συναινέσαμε στην προσωρινή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, για το κοινό καλό, παρά την επιβάρυνση του ήδη υψηλού μη μισθολογικού κόστους, προσδοκώντας ότι έτσι θα έκλεινε η αξιολόγηση τον περασμένο Ιανουάριο».

Δήλωσε, ωστόσο, ότι ο ΣΕΒ διαφωνεί ριζικά με το μείγμα πολιτικής που συνοδεύει την πρώτη αξιολόγηση, γιατί συμπιέζει τις παραγωγικές δυνάμεις, δεν διευρύνει την φορολογική βάση και δεν περιορίζει περιττές και ανορθολογικές δαπάνες του κράτους, δεν αναλαμβάνει την ιδιοκτησία των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και δεν πετυχαίνει την πραγματική στήριξη των ασθενέστερων.

«Με αυτό το μίγμα πολιτικής, είπε, αποθαρρύνονται οι επενδυτές, ενώ αρκετοί εξωθούνται στην παραοικονομία και άλλοι στην έξοδο από τη χώρα».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ απαρίθμησε σειρά βιομηχανικών κλάδων που παρουσιάζουν επενδυτικό ενδιαφέρον στη χώρα μας πέρα από τον τουρισμό και τα logistics, όπως η μεταλλουργία, η ενέργεια, η περιβαλλοντική βιομηχανία, τα δομικά υλικά, η πληροφορική, η φαρμακευτική βιομηχανία, τα τρόφιμα.

«Οι αριθμοί λένε ότι αν η χώρα μας καταφέρει να συγκλίνει με τους ευρωπαϊκούς βιομηχανικούς δείκτες, τότε, θα δημιουργηθούν πάνω από μισό εκατομμύριο άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, θα διπλασιαστούν οι εξαγωγές μας και θα αυξηθεί η καινοτομία», τόνισε.

«Έστω και μέρος από τα παραπάνω να πετύχουμε, δεν θα χρειαστούν ούτε "κόφτης" ούτε άλλα υφεσιακά μέτρα» συμπλήρωσε.

Μπαλκενέντε: Το τρίπτυχο της επιτυχίας

 

Γνωρίζω τις δυσκολίες, ίσως να μην είναι εύκολο και να χρειάζεται χρόνο, αλλά βλέπω πολλούς επιχειρηματίες που καινοτομούν, τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε στην εκδήλωση.

Ο κ. Μπαλκενέντε αναφέρθηκε επίσης, στο βιβλίο Why Nations Fail (Γιατί αποτυγχάνουν τα κράτη) επισημαίνοντας τρία στοιχεία που συνδέονται με την επιτυχία:

 

  • την καινοτομία,
  • τον σεβασμό στη νομιμότητα,
  • την συμμετοχή της κοινωνίας στην ανάπτυξη.

 

Στην ομιλία του ο πρώην πρωθυπουργός στάθηκε στη σημασία της ύπαρξης ισχυρής βιομηχανίας ως βάσης για την οικονομική ανάπτυξη. Όπως είπε, το μοντέλο μεταφοράς της παραγωγής σε τρίτες χώρες, χαμηλού κόστους είναι παρωχημένο, αναφέροντας ως παράδειγμα την αυτοκινητοβιομηχανία και την κλωστοϋφαντουργία στην Ολλανδία.

Στάθηκε ιδιαίτερα στην εμπειρία της πρωθυπουργίας του, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις μεταρρυθμίσεις που έγιναν τότε με αιχμή την ενθάρρυνση της έρευνας και καινοτομίας για την οποία συνεργάστηκαν επιχειρήσεις και πανεπιστήμια. Υπογράμμισε, την σημασία της συνεχούς μετεξέλιξης των επιχειρήσεων και της διατηρήσιμης ανάπτυξης με προστασία του περιβάλλοντος και συμμετοχή της κοινωνίας στα οφέλη. Και τόνισε ότι, το μοντέλο αυτό, της κυκλικής οικονομίας εξασφαλίζει πέραν των άλλων και καλύτερες οικονομικές επιδόσεις για τις επιχειρήσεις.

Παρόντες στην εκδήλωση, ήταν μεταξύ άλλων ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, η υφυπουργός Οικονομίας Θεοδώρα Τζάκρη, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, η πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα Irit Ben Abba, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου, πρώην πρόεδροι του ΣΕΒ κ.ά.

Μοιραστείτε το στα κοινωνικά δίκτυα

Γραφτείτε στο Newsletter του ΣΕΒΙΠΑ

Βρείτε Πληροφορίες του Συνδέσμου

Εικόνα από τις Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις ΣΕΒΙΠΑ

Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις

Δείτε τον κατάλογο με τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις του συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Κατάλογος

Η ιστορία του συνδέσμου

Διαβάστε όλη την ιστορία του συνδέσμου από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα

Ιστορία

Επικοινωνήστε με τον συνδέσμο

Επικοινωνήστε με τον σύνδεσμο ΣΕΒΙΠΑ χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας

Επικοινωνία

Συχνές Ερωτήσεις

Βρείτε όλες τις πληροφορίες που ψάχνετε και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις του συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Συχνές Ερωτήσεις

Εκδηλώσεις Συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Δείτε το ημερολόγιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο σύνδεσμος ΣΕΒΙΠΑ

Εκδηλώσεις

Γραφτείτε στο newsletter του ΣΕΒΙΠΑ

Λάβετε πρώτοι τα τελευταία νέα και τις ειδοποιήσεις του συνδέσμου στο email σας αυτόματα