Είσοδος

Μοιραστείτε το

 

Εκτύπωση

Αποστολή με mail

Κατέβασμα PDF

ΣΕΒΙΠΑ: Επιχειρηματικά πάρκα. Παρόν και μέλλον, η πρόκληση του αύριο

Δημοσιεύθηκε την Δευ, 02/26/2018 - 21:02

«Επιχειρηματικά πάρκα: Παρόν και μέλλον, η πρόκληση του αύριο» ήταν το θέμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων στη ΒΙΠΕ Πατρών (ΣΕΒΙΠΑ), το Σάββατο 24/2/2018, στην αίθουσα «King George» στην Πάτρα.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από την ίδρυση του ΣΕΒΙΠΑ, και αποτέλεσε μια ευκαιρία για να παρουσιαστούν και να συζητηθούν σε βάθος, τα προβλήματα λειτουργίας των οργανωμένων χώρων βιομηχανικών συγκεντρώσεων, ενόψει και της τροποποίησης του θεσμικού πλαισίου ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρηματικών πάρκων. Όπως είναι γνωστό, ο ΣΕΒΙΠΑ εδώ και δύο χρόνια με παρεμβάσεις του, έχει ανεβάσει ψηλά στον δημόσιο διάλογο των θέμα των επιχειρηματικών πάρκων, το οποίο μέχρι σήμερα βρισκόταν εν υπνώσει.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΙΠΑ Πέτρος Μαντάς, στον χαιρετισμό του, έκανε μια σύντομη αποτίμηση της δεκαετούς παρουσίας του Συνδέσμου και των στόχων που έχει θέσει για το μέλλον. Επισήμανε ως αναγκαιότητα την δικτύωση, για να γεφυρωθούν οι ανισορροπίες μεταξύ κέντρου και περιφέρειας, και όπως είπε, το πρώτο μεγάλο βήμα  έγινε με την ίδρυση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επιχειρήσεων στις ΒΙΠΕ (ΠΑΣΕΒΙΠΕ) και τη συνεργασία με τον ΣΕΒ.

Κεντρικός καλεσμένος της εκδήλωσης ήταν ο κ. Άκης Σκέρτσος, Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ, ο οποίος μίλησε για την επιχειρηματική δικτύωση και τον ρόλο του Συνδέσμου. Τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται ένα συνεκτικό πλαίσιο πολιτικών και δράσεων, ώστε η βιομηχανία να ενισχύσει τον ρόλο της στην εθνική οικονομία και παρουσίασε τη συνεργασία του ΣΕΒ με τον ΣΕΒΙΠΑ για την καταγραφή και αποτύπωση των προβλημάτων λειτουργίας των βιομηχανικών περιοχών και των επιχειρηματικών πάρκων.

Στη συνέχεια, η διευθύντρια του Τομέα Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος και Ρυθμιστικών Πολιτικών του ΣΕΒ Μαρίνα Σπυριδάκη, παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας που έγινε σε συνεργασία με τον ΠΑΣΕΒΙΠΕ, στα βιομηχανικά και επιχειρηματικά πάρκα, όπου διαπιστώθηκαν αρκετά προβλήματα, όπως απαρχαιωμένες υποδομές, αστοχίες χωροθέτησης, ελλείψεις στα μεταφορικά δίκτυα, υψηλές χρεώσεις κοινοχρήστων δαπανών και δημοτικών τελών, έλλειμμα συνεργασίας με τους φορείς διαχείρισης, κ.ά.

Εκ μέρους της ΕΤΒΑ – ΒΙΠΕ, τοποθετήθηκε ο Υπεύθυνος Διοίκησης και Διαχείρισης Επιχειρηματικών Πάρκων κ. Ανδρέας Λουκάτος. Δεσμεύθηκε ότι η ΕΤΒΑ και ο ίδιος προσωπικά, θα κάνουν ότι είναι δυνατόν για να βελτιωθεί η επικοινωνία με τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις, η διαφάνεια και η συνεννόηση στην διαδικασία λήψης αποφάσεων. Παράλληλα, επισήμανε ότι η διαχειρίστρια εταιρεία έχει κάνει ένα προγραμματισμό τριετίας για την βελτίωση υποδομών, με προϋπολογισμό 9,5 εκ. ευρώ.

Ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ReDePlan Α.Ε. Consultants Μανώλης Μπαλτάς, παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας, σύμφωνα με την οποία, μόνο το 13% των επιχειρήσεων είναι εγκατεστημένες σε βιομηχανικά και επιχειρηματικά πάρκα, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν στην χώρα 32 άτυπες βιομηχανικές και επιχειρηματικές συγκεντρώσεις. Το φαινόμενο αυτό, οφείλεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα είναι από τις πιο ακριβές χώρες στην απόκτηση γης και στη σύνδεση των επαγγελματικών εγκαταστάσεων με δίκτυα, συγκρινόμενη σε κόστος με τον Καναδά.
Κλείνοντας, ο Γενικός Διευθυντής Επιχειρηματικών Πάρκων, της Γεν. Γραμματείας Βιομηχανίας Ανδρέας Μουρτσιάδης, τόνισε ότι σε αυτή την φάση, γίνεται μια προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος διπλοχρέωσης των εγκατεστημένων επιχειρήσεων με δημοτικά τέλη και τροποποίησης του θεσμικού πλαισίου για τις άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις, για την αναβάθμισή τους σε οργανωμένα επιχειρηματικά πάρκα. Ο κ. Μουρτσιάδης, ανέφερε ακόμα ότι το αρμόδιο υπουργείο σχεδιάζει ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης, για την αναβάθμιση υπαρχουσών εγκαταστάσεων, βιομηχανικών και επιχειρηματικών πάρκων.

Μοιραστείτε το στα κοινωνικά δίκτυα

Γραφτείτε στο Newsletter του ΣΕΒΙΠΑ

Βρείτε Πληροφορίες του Συνδέσμου

Εικόνα από τις Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις ΣΕΒΙΠΑ

Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις

Δείτε τον κατάλογο με τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις του συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Κατάλογος

Η ιστορία του συνδέσμου

Διαβάστε όλη την ιστορία του συνδέσμου από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα

Ιστορία

Επικοινωνήστε με τον συνδέσμο

Επικοινωνήστε με τον σύνδεσμο ΣΕΒΙΠΑ χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας

Επικοινωνία

Συχνές Ερωτήσεις

Βρείτε όλες τις πληροφορίες που ψάχνετε και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις του συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Συχνές Ερωτήσεις

Εκδηλώσεις Συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Δείτε το ημερολόγιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο σύνδεσμος ΣΕΒΙΠΑ

Εκδηλώσεις

Γραφτείτε στο newsletter του ΣΕΒΙΠΑ

Λάβετε πρώτοι τα τελευταία νέα και τις ειδοποιήσεις του συνδέσμου στο email σας αυτόματα