Είσοδος

Μοιραστείτε το

 

Εκτύπωση

Αποστολή με mail

Κατέβασμα PDF

Στα 77 εκ. ευρώ η επένδυση της ΔΕΠΑ για το φυσικό αέριο στην Δυτική Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε την Τετ, 04/06/2016 - 08:41

Στα τέλη Μαΐου πρόκειται να κατατεθεί από την ΔΕΠΑ αναπτυξιακό πρόγραμμα χρήσης φυσικού αερίου για την Δυτική Ελλάδα, όπως εξήγγειλε ο κ. Θόδωρος Τερζόπουλος, Γενικός Διευθυντής Δραστηριοτήτων Διανομής Αερίου της Δ.ΕΠ.Α Α.Ε., μιλώντας χθες το βράδυ στο Forum Ενέργειας που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο «Αστήρ».

Σύμφωνα με τον κ. Τερζόπουλο, το σχέδιο θα προβλέπει δύο σκέλη για την μεταφορά και διανομή του καυσίμου, ένα μέσω του λιμανιού της Πάτρας για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και ένα άλλο με οδική μεταφορά για πεπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG).

Όπως τόνισε ο κ. Τερζόπουλος, το σχέδιο προβλέπει αρχικά την μεταφορά του καυσίμου στην πόλη της Πάτρας και σταδιακά την εξάπλωσή του σε όλα τα αστικά κέντρα της Δυτικής Ελλάδας.

Το στέλεχος της ΔΕΠΑ, ανέφερε ότι η συνολική επένδυση για την μεταφορά του φυσικού αερίου στην Δυτική Ελλάδα, υπολογίζεται σε βάθος χρόνου στα 77 εκ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί με τις ανάγκες κάλυψης όλης της Δυτικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Τερζόπουλος, με την οδική μεταφορά του πεπιεσμένου φυσικού αερίου, προγραμματίζεται να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες της ΒΙΠΕ Πατρών και άλλων βιομηχανιών και το αστικό κέντρο, ενώ για το λιμάνι της Πάτρας υπάρχει ένα παράλληλο σχέδιο που προβλέπει την μεταφορά και αποθήκευση υγροποιημένου φυσικού αερίου για την εξυπηρέτηση πλοίων.

Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Τερζόπουλος, το 2019 το λιμάνι της Πάτρας, θα είναι ένα από τα έξι της Μεσογείου που θα έχουν δυνατότητα τροφοδοσίας πλοίων με φυσικό αέριο, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος.

Το συνέδριο ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα και την επισήμανσή του ότι η περιφέρεια αποδίδει σημαντικό ρόλο στον τομέα της Ενέργειας στο πλαίσιο του πενταετούς σχεδιασμού για την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής.

Αναφέρθηκε στο ζήτημα της ενεργειακής επάρκειας και στις πρωτοβουλίες της ΠΔΕ για την ταχεία προώθηση της έρευνας και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, και στις διαδικασίες που άνοιξαν τον δρόμο για την μεταφορά φυσικού αερίου στην περιοχή.

Ο κ. Κατσιφάρας τόνισε ακόμα ότι η Περιφέρεια ετοιμάζει στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου, σημαντικές παρεμβάσεις στο πεδίο της εξοικονόμησης ενέργειας, μέσα από συνέργειες της επιχειρηματικής και της ερευνητικής κοινότητας.

Το πλαίσιο των θεμάτων που συζητούνται στο διήμερο συνέδριο, έθεσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Θανάσης Γιανναδάκης, παρουσιάζοντας στοιχεία για το ενεργειακό κόστος των βιομηχανιών της περιοχής, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής μελέτης για την μεταφορά και διανομή φυσικού αερίου.

Η αποτύπωση των στοιχείων από ένα δείγμα βιομηχανιών, δείχνει ότι με την χρήση φυσικού αερίου η εξοικονόμηση ενέργειας φτάνει τα 5 εκ. ευρώ τον χρόνο. Επίσης, ο κ. Γιανναδάκης τόνισε ότι η χρήση φυσικού αερίου θα επιφέρει μεγάλη εξοικονόμηση και στα έξοδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, το οποίο σήμερα δαπανά 1,8 εκ. ευρώ το χρόνο, καθώς καταλαμβάνει το 18% της κατανάλωσης στην Δυτική Ελλάδα σε υγραέριο, το 5% σε πετρέλαιο και 11.000 μεγαβατώρες σε ηλεκτρική ενέργεια.

Μοιραστείτε το στα κοινωνικά δίκτυα

Γραφτείτε στο Newsletter του ΣΕΒΙΠΑ

Βρείτε Πληροφορίες του Συνδέσμου

Εικόνα από τις Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις ΣΕΒΙΠΑ

Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις

Δείτε τον κατάλογο με τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις του συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Κατάλογος

Η ιστορία του συνδέσμου

Διαβάστε όλη την ιστορία του συνδέσμου από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα

Ιστορία

Επικοινωνήστε με τον συνδέσμο

Επικοινωνήστε με τον σύνδεσμο ΣΕΒΙΠΑ χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας

Επικοινωνία

Συχνές Ερωτήσεις

Βρείτε όλες τις πληροφορίες που ψάχνετε και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις του συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Συχνές Ερωτήσεις

Εκδηλώσεις Συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Δείτε το ημερολόγιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο σύνδεσμος ΣΕΒΙΠΑ

Εκδηλώσεις

Γραφτείτε στο newsletter του ΣΕΒΙΠΑ

Λάβετε πρώτοι τα τελευταία νέα και τις ειδοποιήσεις του συνδέσμου στο email σας αυτόματα