Είσοδος

Μοιραστείτε το

 

Εκτύπωση

Αποστολή με mail

Κατέβασμα PDF

"Στο κόκκινο" πέντε κλάδοι της ελληνικής οικονομίας

Δημοσιεύθηκε την Πέμ, 07/07/2016 - 10:29

Στο κόκκινο βρίσκονται 5 κλάδοι της ελληνικής οικονομίας, ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός των οποίων ξεπερνά τα 8 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 5 δισ. ευρώ είναι επισφάλειες.

Η ακτινογραφία των κόκκινων δανείων για τους πέντε κλάδους διαμορφώνεται ως εξής: 1,9 δισ. ευρώ στον τουρισμό, 1 δισ. ευρώ στον τομέα της υγείας/φαρμάκων, 1 δισ. ευρώ στα τρόφιμα/ποτά, περίπου 300 εκατ. ευρώ στις ιχθυοκαλλιέργειες και τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών (κυρίως στην επιβατική ναυτιλία).

Ο βασικός άξονας των προτεινόμενων λύσεων από τις τράπεζες προβλέπει συγχωνεύσεις εταιρειών ανά κλάδο, κλείσιμο κάποιων μονάδων και εν συνεχεία είσοδο φρέσκων κεφαλαίων.

Πρωταθλητής ο τουρισμός

Τα ηνία των επισφαλειών κρατά ο κλάδος του τουρισμού, ουσιαστικά οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Το ύψος των NPLs ανέρχεται σε 1,9 δισ. ευρώ και αφορά δανειακή έκθεση στους ομίλους των Πειραιώς, Εθνικής και Eurobank.

Οι πληροφορίες ανεβάζουν το ποσά στα 2,1 δισ. ευρώ, αν συμπεριληφθεί και το άνοιγμα στον όμιλο της Alpha Bank. «Το πρόβλημα στον κλάδο του τουρισμού είναι μεγάλο, ωστόσο την ίδια στιγμή είναι ο κλάδος για τον οποίο εκδηλώνεται ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον από ξένα funds και εταιρείες», αναφέρει στο Εuro2day.gr τραπεζική πηγή και εκτιμά πως σύντομα θα υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις, με τις τράπεζες να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν από κοινού το ζήτημα.

Υγεία/φάρμακα

«Φαρμακερός» είναι ο... λογαριασμός και για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις από τον χώρο της υγείας/φαρμάκων. Τα κόκκινα δάνεια -μόνο από το χαρτοφυλάκιο των τριών τραπεζών- του εν λόγω κλάδου διαμορφώνονται τουλάχιστον στο 1 δισ. ευρώ. «Πρόκειται για δάνεια που δεν εξυπηρετούνται εδώ και καιρό και πρέπει να αντιμετωπισθούν άμεσα. Εχουμε καλέσει τους επιχειρηματίες, με στόχο να βρεθεί λύση αναδιάρθρωσης», τονίζουν πηγές και προσθέτουν: «Τα περιθώρια της χρονικής ευελιξίας έχουν εξαντληθεί και απαιτείται άμεση ανταπόκριση και αντιμετώπιση του προβλήματος». Ένα από τα επιχειρήματα που προβάλλουν οι επιχειρηματίες είναι ότι το δημόσιο τους χρωστάει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Τρόφιμα/ποτά

Στο 1 δισ. ευρώ (τουλάχιστον) ανέρχονται τα κόκκινα δάνεια του κλάδου των τροφίμων/ποτών ενώ ο συνολικός δανεισμός διαμορφώνεται σε υψηλότερα επίπεδα. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι στον κλάδο πρέπει να γίνουν συγχωνεύσεις, με στόχο λιγότερα αλλά ισχυρότερα οικονομικά σχήματα, τα οποία εν συνεχεία θα μπορέσουν να προσελκύσουν, όπου δεν υπάρχουν ήδη, φρέσκα επενδυτικά κεφάλαια.

Επιβατική ναυτιλία

Στο κομμάτι των εταιρειών της επιβατικής ναυτιλίας τα κόκκινα δάνεια ανέρχονται στα 400 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τις διοικήσεις των τραπεζών, αναμένεται εντός του επόμενου εξαμήνου να υπάρξουν εξελίξεις που θα αλλάξουν τον χάρτη των εν λόγω επιχειρήσεων.

Ιχθυοκαλλιέργειες

Η σταδιακή αντιμετώπιση των δανειακών προβλημάτων του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας τον τελευταίο χρόνο και κάποιες κινήσεις συνεργασίας με ξένους επενδυτές περιόρισαν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το μέγεθος των NPLs τουλάχιστον στα 300 εκατ. ευρώ.

Μοιραστείτε το στα κοινωνικά δίκτυα

Γραφτείτε στο Newsletter του ΣΕΒΙΠΑ

Βρείτε Πληροφορίες του Συνδέσμου

Εικόνα από τις Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις ΣΕΒΙΠΑ

Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις

Δείτε τον κατάλογο με τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις του συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Κατάλογος

Η ιστορία του συνδέσμου

Διαβάστε όλη την ιστορία του συνδέσμου από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα

Ιστορία

Επικοινωνήστε με τον συνδέσμο

Επικοινωνήστε με τον σύνδεσμο ΣΕΒΙΠΑ χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας

Επικοινωνία

Συχνές Ερωτήσεις

Βρείτε όλες τις πληροφορίες που ψάχνετε και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις του συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Συχνές Ερωτήσεις

Εκδηλώσεις Συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Δείτε το ημερολόγιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο σύνδεσμος ΣΕΒΙΠΑ

Εκδηλώσεις

Γραφτείτε στο newsletter του ΣΕΒΙΠΑ

Λάβετε πρώτοι τα τελευταία νέα και τις ειδοποιήσεις του συνδέσμου στο email σας αυτόματα