Είσοδος

Μοιραστείτε το

 

Εκτύπωση

Αποστολή με mail

Κατέβασμα PDF

Το Επιμελητήριο Αχαϊας ζητά παράταση των επενδυτικών νόμων 3299 και 3908

Δημοσιεύθηκε την Δευ, 03/07/2016 - 09:13

Την παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης επενδυτικών σχεδίων τα οποία έχουν υπαχθεί στους αναπτυξιακούς νόμους 3299 του 2004 και 3908 του 2011, ζητεί με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη, το Επιμελητήριο Αχαΐας.

Όπως επισημαίνει στην επιστολή του ο φορέας, η προτεινόμενη αλλαγή κρίνεται απαραίτητη και εύλογη διότι τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο εξακολουθούν να ισχύουν περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων και θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολη η άρση τους πριν το πέρας του έτους. Κατά συνέπεια η υλοποίηση του 50% ενός επενδυτικού σχεδίου εν μέσω capital control και αδυναμίας χρηματοδότησης από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, θεωρείται μη ρεαλιστικός στόχος.

Σύμφωνα με τις προτάσεις που κατέθεσε το Επιμελητήριο, για τα επενδυτικά σχέδια του αναπτυξιακού νόμου 3299 του 2004  θα πρέπει να δοθεί επιπλέον παράταση 18 μηνών, δηλ. μέχρι τα τέλη του 2018, στην περίπτωση που μέχρι 30 Ιουνίου του 2017, υλοποιηθεί αποδεδειγμένα, το 50% του εγκεκριμένου κόστους του επενδυτικού σχεδίου ή προσκομιστεί σύμβαση δανείου με χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για τους σκοπούς της συγκεκριμένης επένδυσης, ή εφόσον λάβουν προκαταβολή για ποσοστό έως το 50% της εγκεκριμένης επιχορήγησης του επενδυτικού σχεδίου, ή πραγματοποιηθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου- κάλυψη ιδίας συμμετοχής σύμφωνα με τα οριζόμενα στην απόφαση υπαγωγής -  για το σύνολο της ιδίας συμμετοχής στο επενδυτικό σχέδιο.

Σύμφωνα με το Επιμελητήριο, η προσκόμιση δανειακής σύμβασης συνεπάγεται τον έλεγχο του επενδυτικού σχεδίου και του φορέα επένδυσης από πιστωτικό ίδρυμα το οποίο δέχεται να συμβάλλει στην υλοποίηση του έργου. Κατά συνέπεια έχει αξιολογήσει και κρίνει θετικά τις προοπτικές υλοποίησης  και βιωσιμότητας του έργου.

Ομοίως η λήψη προκαταβολής συνεπάγεται την έκδοση εγγυητικής επιστολής και η σύμπραξη πιστωτικού ιδρύματος στην υλοποίηση του έργου.

Αναφορικά με τα ημιτελή ή «παγωμένα» επενδυτικά σχέδια που είχαν υπαχθεί στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου 3908 του 2011, το Επιμελητήριο ζητεί παράταση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018 για όσα είχαν απόφαση υπαγωγής μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019 για όσα είχαν απόφαση υπαγωγής εντός του έτους 2013 και  μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020 για όσα είχαν απόφαση υπαγωγής εντός του έτους 2014.

Όπως επισημαίνει το Επιμελητήριο Αχαΐας, η εν λόγω τροποποίηση προτείνεται για λόγους ισονομίας, και καθότι τα επενδυτικά σχέδια που εντάχθηκαν στον Ν.3299/04 σε ορισμένες περιπτώσεις θα ξεπεράσουν τα δέκα έτη υλοποίησης, δεν είναι δυνατόν επενδυτικά σχέδια που εντάχθηκαν στον Νόμο 3908/2011 να υποχρεωθούν να ολοκληρώσουν σε λιγότερο από πέντε έτη, δηλαδή ούτε καν  στο μισό χρονικό διάστημα από τα έργα που εντάχθηκαν στον Ν.3299/04.

Μοιραστείτε το στα κοινωνικά δίκτυα

Γραφτείτε στο Newsletter του ΣΕΒΙΠΑ

Βρείτε Πληροφορίες του Συνδέσμου

Εικόνα από τις Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις ΣΕΒΙΠΑ

Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις

Δείτε τον κατάλογο με τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις του συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Κατάλογος

Η ιστορία του συνδέσμου

Διαβάστε όλη την ιστορία του συνδέσμου από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα

Ιστορία

Επικοινωνήστε με τον συνδέσμο

Επικοινωνήστε με τον σύνδεσμο ΣΕΒΙΠΑ χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας

Επικοινωνία

Συχνές Ερωτήσεις

Βρείτε όλες τις πληροφορίες που ψάχνετε και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις του συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Συχνές Ερωτήσεις

Εκδηλώσεις Συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Δείτε το ημερολόγιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο σύνδεσμος ΣΕΒΙΠΑ

Εκδηλώσεις

Γραφτείτε στο newsletter του ΣΕΒΙΠΑ

Λάβετε πρώτοι τα τελευταία νέα και τις ειδοποιήσεις του συνδέσμου στο email σας αυτόματα