Είσοδος

Μοιραστείτε το

 

Εκτύπωση

Αποστολή με mail

Κατέβασμα PDF

Κλεομένης Μπάρλος: Όλοι βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά του τραπεζιού, όχι απέναντι

Δημοσιεύθηκε την Τρί, 08/04/2015 - 08:06

CACHE 650X650 1 236829

Για να ξεφύγουμε από αυτή την δίνη που πέσαμε τα τελευταία χρόνια χρειάζονται σοβαρές αποφάσεις, ξεκάθαρες κατευθύνσεις και αποτελεσματικές πολιτικές, το πλαίσιο μιας νέας εθνικής στρατηγικής συμφωνίας τονίζει με συνέντευξή του στην "Πελοπόννησο της Κυριακής" ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος Καθ. Κλεομένης Μπάρλος.

Στη συνέντευξή του ο κ. Μπάρλος μιλάει ακόμα για τις προκλήσεις της εγχώριας και τοπικής επιχειρηματικότητας, για την τοπική ανάπτυξη και τη συνεργασία μεταξύ των φορέων. Αναφέρεται τέλος στον ρόλο του Συνδέσμου κάνοντας λόγο για την ανάγκη μιας συνεχούς, ανοιχτής και ειλικρινούς επικοινωνίας και συνεργασίας με την Πολιτεία και όλους τους Παραγωγικούς και Εργοδοτικούς Φορείς της περιοχής για την ανάδειξη, προώθηση και διεκδίκηση λύσεων για το καλό του τόπου μας και της περιφέρειάς μας, στέλνοντας το μήνυμα «όλοι βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά του τραπεζιού, όχι απέναντι».

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ

ΕΡ: Περιμένατε ότι η χώρα θα μπορούσε να φτάσει σε αυτό το σημείο από την πλευρά της πολιτικής και οικονομικής διαχείρισης;

ΑΠ:Ανέλαβα τα καθήκοντα του Προέδρου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος σε μια συγκυρία που η χώρα μας, η κοινωνία μας και η οικονομία μας, ζει μια παρατεταμένη ύφεση. Πληρώνουμε ένα τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος που στη σκληρότερη μορφή της εκδηλώνετε με την ανεργία των νέων.

Κατά την άποψή μου η κρίση ήταν αναπόφευκτη και θέμα χρόνου να εκδηλωθεί με την σημερινή ένταση. Αυτό διότι εδώ και πολλά χρόνια είχαμε μεγάλα ελλείμματα και στο δημόσιο και στο ισοζύγιο πληρωμών. Η οικονομία ζούσε απλώς με καταναλωτισμό χωρίς ουσιαστική εγχώρια παραγωγή. Καταναλώνοντας σχεδόν αποκλειστικά εισαγόμενα προϊόντα το κόστος των οποίων καλύπταμε σχεδόν αποκλειστικά με δανεικά. Για να πω την πικρή μου αλήθεια, μάλλον άργησε να έρθει η κρίση γιατί εντέχνως την καλύπταμε επί μακρόν με δανεικά, χωρίς κανένα σχεδιασμό για το πώς πρέπει να λειτουργεί η οικονομία μας , με αποτέλεσμα να βρεθούμε σήμερα με ένα τεράστιο για τα δεδομένα της οικονομίας μας δημόσιο χρέος που λειτουργεί ως βραχνάς και πνίγει όποιες αναπτυξιακές προσπάθειες πάνε να γίνουν.

ΕΡ: Μπαίνουμε σε ένα νέο μνημόνιο. Πιστεύετε ότι η κατάσταση θα είναι δυσκολότερη για την οικονομία;

ΑΠ: Δεν πρόκειται να αλλάξει η κατάσταση όσο βλέπουμε να διαπληκτίζονται οι πολιτικές δυνάμεις για το ποιος διαπραγματεύθηκε το καλύτερο μνημόνιο. Όσο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση, τόσο θα εντείνεται η ανησυχία μας για το μέλλον της χώρας.

Αν δεν καταλήξουμε επιτέλους και δεν συμφωνήσουμε όλοι τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε για να μπορούμε να ζούμε χωρίς μνημόνια, τόσο η κατάσταση θα επιδεινώνεται. Όποιον δρόμο κι αν ακολουθήσουμε τώρα θα είναι σκληρός. Εάν αυτό δεν το αντιληφθούμε έστω και τώρα δεν πρόκειται να κάνουμε πάλι τίποτα.

Αυτό που πιστεύω είναι ότι εάν από την αρχή της κρίσης είχαμε βάλει καλά στο μυαλό μας, όλοι μας και κυρίως οι εκάστοτε κυβερνόντες να προχωρήσουμε γρήγορα και αταλάντευτα στις αναγκαίες αλλαγές και αυτονόητες μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν στην οικονομία μας , η εικόνα σήμερα θα ήταν τελείως διαφορετική από αυτήν που βιώνουμε.

Δυστυχώς δεν το κάναμε. Χάθηκε άλλη μια ευκαιρία και ένα από τα μεγάλα θύματα αυτής της κατάστασης είναι και η βιομηχανία και ειδικά η περιφερειακή βιομηχανία που έχει αφεθεί πλέον στην τύχη της, με διάχυτη την απαισιοδοξία, με μηδενικές πλέον αντοχές και με ένα πλήθος εμποδίων που λειτουργούν ανασταλτικά σε κάθε υγιή επιχειρηματική πρωτοβουλία, έχοντας διαμορφωθεί ένα έντονο κλίμα αβεβαιότητας στην αγορά και στην πραγματική οικονομία.

ΕΡ: Άρα τι οφείλει να κάνει η πολιτική και οικονομική ηγεσία του τόπου;

ΑΠ:Κατ’ αρχάς απαιτείται μια εθνική συνεννόηση και να προχωρήσουμε χωρίς ιδεοληψίες. Θέλουμε μια οικονομία διεθνώς ανταγωνιστική, που να αναπτύσσεται με βάση την παραγωγή, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές κι όχι την κατανάλωση και τις εισαγωγές. Μια οικονομία που δεν δαιμονοποιεί το κέρδος, αλλά επιβραβεύει την υγιή επιχειρηματικότητα, την εξωστρεφή και ικανή να προσελκύει επενδύσεις. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η χώρα των ευκαιριών για την επιχειρηματικότητα. Οι δημιουργικοί της άνθρωποι μπορούν να έχουν ένα καλό μέλλον και οι νέοι μας να έχουν τις ευκαιρίες που τους αξίζουν με την στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας και των start-ups.

Η Πολιτεία οφείλει επιτέλους να κάνει το χρέος της. Πρέπει με ταχείς ρυθμούς και ουσιαστικές παρεμβάσεις να υλοποιήσει όλες εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που θα ανοίξουν τις αγορές στον ανταγωνισμό και στη δημιουργική επιχειρηματική δράση και ακόµα περισσότερο, τις μεταρρυθμίσεις εκείνες που θα περιορίσουν το κράτος και τους μηχανισμούς του, που εξακολουθούν να δημιουργούν   ελλείμματα, να διώχνουν επενδύσεις , να απορροφούν τη ρευστότητα και τα κεφάλαια, να πνίγουν την ανάπτυξη και να οδηγούν σε ασφυξία την Αγορά ,εκτινάσσοντας παράλληλα την ανεργία σε πρωτόγνωρα για την χώρα μας ποσοστά του 26% δημιουργώντας μείζον κοινωνικό ζήτημα .

ΕΡ: Λένε όμως ότι η ανάκαμψη της χώρας δεν θα έρθει μέσα από μια εσωτερική ανακύκλωση, αλλά με επενδύσεις και εξαγωγές.

ΑΠ: Ας είμαστε ειλικρινείς. Το ελληνικό πρόβλημα είναι διαχρονικό και βαθειά διαθρωτικό . Δανειζόμασταν για να καταναλώνουμε όπως προανέφερα . Χάσαμε το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας γιατί σταματήσαμε να παράγουμε. Αντί οι εθνικοί και ευρωπαϊκοί πόροι να διοχετευτούν στην παραγωγή, συντηρούσαν μη ανταγωνιστικούς κλάδους και προστάτευαν συντεχνίες. Εξαντλήσαμε το περίφημο ελληνικό δαιμόνιο στο πως θα εκμεταλλευτούμε και τον ελάχιστο διαθέσιμο πόρο και όχι στο πως θα βελτιώσουμε και θα αυξήσουμε τον εθνικό πλούτο. Τα μνημόνια δεν έφεραν την κρίση. Δυστυχώς όμως δεν έφεραν και τη λύση.

Η θέση του Συνδέσμου και όλων των Βιομηχανικών Συνδέσμων, είναι πεντακάθαρη: η Ελληνική οικονομία πρέπει να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της μέσα στην Ευρώπη και εντός του ΕΥΡΩ. Δεν μπορούμε και δεν θα τα καταφέρουμε να γίνουμε μια πραγματικά ανταγωνιστική, εξωστρεφής και καινοτομική οικονομία αν αυτοεξαιρεθούμε από τον ενιαίο ευρωπαϊκό οικονομικό χώρο.

Η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα στηρίζει τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος μας και ιδίως, κάθε προσπάθεια για την εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος, τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου και δίκαιου φορολογικού πλαισίου, την πάταξη της φοροδιαφυγής, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας καθώς και τη βελτίωση της παραγωγικότητας στη δημόσια διοίκηση της χώρας. Μόνον έτσι, θα αποφευχθούν η υπερφορολόγηση, οι έκτακτες εισφορές και άλλες αντιπαραγωγικές πρακτικές που πληγώνουν την επιχειρηματικότητα , την απασχόληση δημιουργώντας ανεργία και εν τέλει προκαλούν ανεπανόρθωτη ζημιά στην οικονομία.

Θα πω ένα πολύ απλό παράδειγμα: Εάν κάθε έλληνας αγόραζε κάθε μέρα ένα ελληνικό προϊόν αξίας 1 ευρώ αντί για εισαγόμενο, τότε θα είχαμε 10 εκ. ευρώ την ημέρα σε ελληνικές επιχειρήσεις επί 365 ημέρες συνολικά την χρονιά θα είχαμε 3,65 δις ευρώ προς τις ελληνικές επιχειρήσεις και αυτό θα προσέθετε σωρευτικά 5 δις. ευρώ τον χρόνο στο εγχώριο ΑΕΠ. Αυτό δεν αποτελεί κάποιο είδος μεταρρύθμισης αλλά θα έπρεπε να είναι τρόπος ζωής για όλους μας προκειμένου να ενισχύσουμε την εθνική μας οικονομία αντί να ενισχύουμε τις οικονομίες των χωρών από όπου εισάγουμε προϊόντα.

Κάνοντας αυτό το απλό πράγμα που αντιστοιχεί στο 3,5 – 4% του ΑΕΠ, ταυτόχρονα το κράτος θα έχει και τα αντίστοιχα έσοδα αντί να αφαιρεί πόρους από την αγορά με δυσβάστακτες πολλές φορές φορολογικές επιβαρύνσεις και προς τους πολίτες και προς τις επιχειρήσεις .

Ένα άλλο παράδειγμα για τον τουρισμό, που θεωρείτε στην χώρα μας επίσης ως βαριά βιομηχανία, εδώ στην περιοχή μας αντί να σχεδιάζουμε για το αύριο και πως θα αξιοποιήσουμε και θα προβάλουμε το παγκόσμιας εμβέλειας μνημείο της Αρχαίας Ολυμπίας για να προσελκύσουμε ακόμη περισσότερες χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο, η έλευση των οποίων θα λειτουργούσε πολλαπλασιαστικά για την τοπική μας οικονομία, ακούμε από το πρωί μέχρι το βράδυ ποιος διαπραγματεύεται καλύτερα με την Μέρκελ για το μνημόνιο.

ΕΡ: Μήπως όμως μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο στο οποίο καλείται να λειτουργήσει η οικονομία, δεν υπάρχει περιθώριο ανάπτυξης;

ΑΠ: Αντιθέτως θα έλεγα. Είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή και διαγράφεται πλέον ως μονόδρομος η εφαρμογή ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου σε εθνικό επίπεδο, με βασικούς πυλώνες την Έρευνα - Καινοτομία - Εξωστρέφεια – Ανταγωνιστικότητα.

Ένας δύσκολος και απαιτητικός μονόδρομος προκειμένου η χώρα μας να βρεθεί σε τροχιά ανάπτυξης, να επουλώσει τις κοινωνικές πληγές και να βρει πλέον έναν καινούργιο, σίγουρο και σταθερό βηματισμό ώστε να διασφαλίσουμε τη συμμετοχή µας στο νέο κύκλο που θα ακολουθήσει την περίοδο της βαθειάς ύφεσης που ζούμε και βιώνουμε όλοι .

Πέρα από την Πολιτεία όμως που οφείλει όπως προείπα να κάνει το χρέος της , οφείλουμε και εμείς να προετοιμάσουνε το αύριο.

Πρέπει όλοι μας, απλοί πολίτες, εργαζόμενοι, δημόσια διοίκηση, παραγωγικοί, εργοδοτικοί , εκπαιδευτικοί, ερευνητικοί και χρηματοοικονομικοί φορείς της χώρας, να συνεργαστούμε στενά για την όσο το δυνατό μεγαλύτερη και ταχύτερη ανάπτυξη των υγειών παραγωγικών μας δυνάμεων. Αυτό είναι κατά την γνώμη μου το μοναδικό μέσο που διαθέτουμε πλέον για να βγούμε από την κρίση και να ευημερήσουμε.

Ο ρόλος της Ελληνικής Βιομηχανίας και εν γένει της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας στο νέο αυτό πρότυπο είναι καθοριστικός.

Εμείς στον Σύνδεσμο θα επιδιώξουμε συνεχή, ανοιχτή και ειλικρινή επικοινωνία και συνεργασία με την Πολιτεία και όλους τους Παραγωγικούς και Εργοδοτικούς Φορείς της περιοχής μας για την ανάδειξη ,προώθηση και διεκδίκηση λύσεων για το καλό του τόπου μας και της περιφέρειάς μας .

Το μήνυμά μας είναι σαφές: όλοι βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά του τραπεζιού, όχι απέναντι.

Θα δουλέψουμε για μια παραγωγική, και εξωστρεφή οικονομία, που δεν θα στηρίζεται σε δανεικά και σε επιδοτήσεις , αλλά στη προσπάθεια, στις ικανότητες, στη δημιουργικότητα και στην αποτελεσματικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και των εργαζομένων σ’ αυτές .Η σημερινή πραγματικότητα και το παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον στο οποίο ζούμε επιβάλλει συνεργασίες, ενοποιήσεις, δικτυώσεις, επενδύσεις , εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα.

ΤΟ CAPITALCONTROL

ΕΡ: Μια αμιγώς εξαγωγική, καινοτόμα και ακμάζουσα επιχείρηση όπως η δική σας πως βιώνει την σημερινή κατάσταση του capitalcontrol;

ΑΠ:Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την επιβολή του μέτρου των capitalcontrolς είναι πάρα πολλά κα σημαντικά σε όλη την κοινωνία με πολύ βαθιές και δυσμενείς επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας. Από τον απλό πολίτη εργαζόμενο ή συνταξιούχο που δεν μπορεί να διαχειρισθεί τον μισθό του ή την σύνταξή του όπως αυτός θέλει μέχρι και την καρδιά της οικονομίας που είναι οι επιχειρήσεις. Το τι προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στην αγορά (π.χ. στις εισαγωγές ,στις μεταφορές πρώτων υλών από το εξωτερικό, στις συμβατικές υποχρεώσεις των ελληνικών επιχειρήσεων για παραδόσεις προς τους πελάτες τους στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό, στις μεταφορές κεφαλαίων και στην τρομακτική δυσλειτουργία του τραπεζικού συστήματος με ότι αυτό συνεπάγεται ) τα έχετε αναλύσει και εσείς οι άνθρωποι του τύπου και τα αναδεικνύετε καθημερινά με τα ρεπορτάζ που κάνετε και τις εικόνες που δείχνετε. Αρκεί να σας πω ότι στην δική μου επιχείρηση που ουσιαστικά είμαστε 100% εξαγωγική επιχείρηση, αντί να ασχολούμαστε με την παραγωγική διαδικασία και τις έγκαιρες παραδόσεις μας στους πελάτες μας, με τους περιορισμούς που έχουν τεθεί λόγω του capitalcontrolς, καλούμαστε καθημερινά να επιλύουμε σημαντικά προβλήματα σε σχέση με τις παραγγελίες και την εισαγωγή πρώτων υλών μας με το τραπεζικό σύστημα και τα μέτρα που ισχύουν .

Με λίγα λόγια δεν μπορούν οι επιχειρήσεις, όσες έχουν απομείνει σ αυτή τη χώρα και παράγουν να κάνουν την δουλειά τους.

Το κακό στην όλη υπόθεση δεν είναι μόνο οι εσωτερικοί περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων κ.λ.π. ,αλλά η μεγάλη ζημιά γίνεται στην ελληνική οικονομία από τις ακυρώσεις παραγγελιών και συμβολαίων από τους ξένους πελάτες μας, λόγω του ότι έχει χαθεί η εμπιστοσύνη προς την χώρα μας. Αν χάσεις τώρα έναν πελάτη σου στο εξωτερικό που χρόνια πάλευες για να τον αποκτήσεις ,τότε δυστυχώς τα πράγματα θα είναι δύσκολα και στο μέλλον.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

ΕΡ: Είστε άνθρωπος των επιχειρήσεων αλλά προέρχεστε από το Πανεπιστήμιο. Πως αντιλαμβάνεστε τον ρόλο σας, ως εκπρόσωπος της τοπικής βιομηχανίας σε σχέση με το Πανεπιστήμιο και την μεταξύ τους συνεργασία;

ΑΠ: : Όπου λειτουργεί ένα Πανεπιστήμιο ανθεί και η οικονομία της περιοχής .Η προσέγγιση μεταξύ Πανεπιστημίου και τοπικής βιομηχανίας πάντοτε υπήρχε και ενισχύθηκε από τον προηγούμενο Πρόεδρο του Συνδέσμου και θα συνεχιστεί και τώρα. Αυτό το οποίο θεωρώ ότι λείπει είναι η αποτελεσματική και ταχεία υλοποίηση αυτών που συμφωνούμε, διότι αυτή τη στιγμή η χώρα μας και η περιοχή, δεν μπορούν να περιμένουν άλλα δέκα χρόνια. Κανονικά θα έπρεπε από χθες να έχει ξεκινήσει μια αποτελεσματική συνεργασία.

Όπου λειτουργεί ένα Πανεπιστήμιο ανθεί και η οικονομία αρκεί να υπάρχει σωστή συνεργασία μεταξύ των ερευνητικών, παραγωγικών, επιμορφωτικών φορέων και του κράτους και της επιχειρηματικότητας. Αυτό συμβαίνει σε όλα τα προηγμένα κράτη και είναι απαραίτητη προϋπόθεση και για τη δική μας ανάπτυξη.

Ήδη ο Σύνδεσμος έχει κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα και προχώρησε στην σύναψη συμφωνίας συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο που προβλέπει πάρα πολλές ενέργειες και δράσεις για την εξοικείωση των νέων επιστημόνων με την   επιχειρηματική σκέψη και δράση, την δικτύωση και σύνδεση της γνώσης με τον επιχειρηματικό κόσμο και τις επιχειρήσεις και την αξιοποίηση της έρευνας και τεχνολογίας , ώστε η ερευνητική γνώση να μετατρέπεται σε παραγωγικό αποτέλεσμα.

Αυτό που μένει τώρα είναι να βρούμε άμεσα εκείνους τους τρόπους ώστε να αρχίσει η υλοποίηση αυτών που συμφωνήθηκαν για την σύνδεση της τοπικής και περιφερειακής επιχειρηματικότητας με την γνώση, την έρευνα και την καινοτομία που παράγεται στο Πανεπιστήμιο.

Επίσης μαζί με τον ΣΕΒ και τους άλλους Συνδέσμους ,τον Σ. Β. Βορείου Ελλάδος ,τον Σ.Β. Πειραιά και Αττικής και τον Σ.Β. Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος. καταβάλλεται προσπάθεια να υπογραφεί αντίστοιχη συμφωνία σε κεντρικό επίπεδο με την Γενική Γραμματεία Έρευνας &Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας.

Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

ΕΡ: Μιλάμε για παραγωγική ανασυγκρότηση και για έναν νέο αναπτυξιακό προσανατολισμό. Η δική σας άποψη ποια είναι για την περιοχή μας;

ΑΠ: Πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα τι ακριβώς πρέπει να παράγει αυτή η περιοχή και πως θα το κάνει για την προσέλκυση σοβαρών παραγωγικών επενδύσεων.

Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει να δοθούν και τα αντίστοιχα σοβαρά κίνητρα. Πρέπει να έχουμε ένα σχέδιο και να είμαστε έτοιμοι να δώσουμε για να πάρουμε. Δεν θα έρθει κάποιος να επενδύσει εδώ επειδή είναι ωραία η περιοχή ή γιατί έχουμε καλό κλίμα.

Πρέπει να προσφέρουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις σε υποδομές, υπηρεσίες και διευκολύνσεις για την λειτουργία μιας επιχείρησης και του προσωπικού της.

Μιλώντας για την ΒΙΠΕ Πατρών, τι να πούμε; Δεν έχει συγκοινωνία, δεν έχει παιδικό σταθμό για τα παιδιά των εργαζομένων, ούτε καν ιατρείο για το προσωπικό.

Δεν θα μιλήσω για υποδομές (σιδηρόδρομο, αυτοκινητόδρομο, εμπορικό λιμάνι κ.λ.π.)γιατί φοβάμαι ότι θα τα θυμίσω στους συναδέλφους επιχειρηματίες που τα ζουν καθημερινά και θα φύγουν και όσες επιχειρήσεις έχουν απομείνει στην περιοχή. Με λίγα λόγια πρέπει να ξεκινήσουμε από τα βασικά για να δούμε πως θα φτάσουμε σε σημείο να προσελκύουμε νέες επενδύσεις.

Το μεγάλο στοίχημα για την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας μας γενικότερα αλλά και της Περιφέρειάς μας ειδικότερα δεν είναι ο ανταγωνισμός αλλά οι συνέργιες μεταξύ όλων των Φορέων και παραγωγικών κλάδων   που παράγουν και δημιουργούν πολλαπλασιαστικά οφέλη για το ΑΕΠ της περιοχής μας. Το ζητούμενο άλλωστε γα όλους μας είναι η δημιουργία πολλών ,σταθερών και ποιοτικών θέσεων εργασίας για να πάει ο τόπος μας μπροστά.

Στο πλαίσιο αυτό η μακρόχρονη συνεργασία μας με την Π.Δ.Ε και τις Υπηρεσίες της είναι σε πολύ καλό επίπεδο και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε στην οποιαδήποτε αναπτυξιακή πρωτοβουλία της Π.Δ.Ε. γα το καλό του τόπου μας και της κοινωνία μας.    

ΕΡ: Ποιες είναι οι σκέψεις ή τα σχέδιά σας για την λειτουργία του Συνδέσμου στα πλαίσια του ρόλου του για την τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα; Τα τελευταία χρόνια διαπιστώνουμε μια τάση μεγαλύτερης εξωστρέφειας. Σκοπεύετε να την συνεχίσετε και να την διευρύνετε;

ΑΠ:Η επιχείρησή μου όπως γνωρίζετε είναι μέλος του Συνδέσμου εδώ και αρκετά χρόνια οπότε παρακολουθώ εδώ και καιρό τις δραστηριότητές του. Πράγματι ,τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα στον Σύνδεσμο. Συνεχείς ήταν οι παρεμβάσεις και οι συναντήσεις   με κυβερνητικούς και οικονομικούς παράγοντες, Υπουργούς και Γ. Γραμματείς και της απελθούσας Κυβέρνησης αλλά και της σημερινής καθώς και με Φορείς της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης αναδεικνύοντας και διεκδικώντας λύσεις για τα χρονίζοντα προβλήματα που απασχολούν τη βιομηχανία, αλλά για τα καθημερινά θέματα των επιχειρήσεων μας που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση.

Θέτοντας ως σημαντικό στόχο, την συνεργασία με όλους τους φορείς, ο Σύνδεσμος συμμετέχει πλέον σε ένα μεγάλο κατάλογο Διοικητικών Συμβουλίων και Επιτροπών διαφόρων Φορέων με εκπροσώπους μέλη μας ,προωθώντας πάντοτε τις θέσεις μας και καταθέτοντας προτάσεις και λύσεις   για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, την Εταιρική Διακυβέρνηση και την Βιώσιμη Ανάπτυξη αναδεικνύοντας και επιβεβαιώνοντας έτσι και τον ουσιαστικό ρόλο που διαδραματίζει πλέον ο Σύνδεσμός μας.

Θα συνεχίσουμε κατ αυτόν τον τρόπο και ακόμη δυναμικότερα βοηθώντας έμπρακτα τις Επιχειρήσεις μέλη μας. Στόχος μας είναι να προωθούμε την ιδιωτική οικονομία και να παρέχουμε χρήσιμες υπηρεσίες στα μέλη μας, ενισχύοντας την επικοινωνία και τη συνεργασία με την Πολιτεία. Θα επιδιώξουμε την ενδυνάμωση του ρόλου του Συνδέσμου και με την ακόμη μεγαλύτερη   σύσφιξη των σχέσεών μας και με τους άλλους Συνδέσμους της Βιομηχανίας στην χώρα μας.

Ήδη στον Σύνδεσμο ετοιμάζουμε διαδικασία προκειμένου να διευκολύνουμε την πρόσβαση των μελών μας στις υπηρεσίες, στα προγράμματα και στα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων μέσω της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Κοινός παρονομαστής όλων αυτών των πρωτοβουλιών είναι η συνεργασία.

Απευθύνουμε λοιπόν ένα μήνυμα στις επιχειρήσεις: οι μοναχικές πορείες δεν οδηγούν πουθενά. Μέσα στον Σύνδεσμο   οι επιχειρήσεις μπορούν να πετύχουν περισσότερα. Η νοοτροπία ο «καθένας για τον εαυτό του » κατά την άποψή μας είναι ξεπερασμένη και καταδικασμένη σε αποτυχία.

Η CBL ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

ΕΡ: Ο Κλεομένης Μπάρλος και η CBL τι κάνουν σήμερα;

ΑΠ: Σχεδιάζουμε γενόσημα φάρμακα σε συνεργασία με μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες και είμαστε οι πρώτοι πανελλαδικά που πήραμε την έγκριση για να προχωρήσουμε στην παραγωγή δραστικών ουσιών για την παραγωγή πρωτότυπων φαρμάκων.

Πρόκειται για δραστικές ουσίες που θα χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή δύο νέων αντιδιαβητικών φαρμάκων, ενός φαρμάκου για την πήξη του αίματος και ενός αντικαρκινικού φαρμάκου.

Στη συνέχεια ελπίζουμε να πάρουμε πρώτοι σε όλο τον κόσμο την παραγωγή ενός φαρμάκου το οποίο καταπολεμά την τερηδόνα με καινοτόμο τρόπο.

Είναι ένα αντιβιοτικό που βρίσκεται τώρα στην φάση 3 και τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά. Μιλάμε για ένα επαναστατικό φάρμακο το οποίο θα τοποθετείται το βράδυ και θα σκοτώνει όλα τα μικρόβια που δημιουργούν την τερηδόνα. Εμείς θα αναλάβουμε την παραγωγή της δραστικής ουσίας για την παραγωγή του φαρμάκου σε όλο τον κόσμο.

Εάν αυτά τα προγράμματα εξελιχθούν καλά, θα κάνουμε και άλλες επενδύσεις, γι΄ αυτό και μου κάνει εντύπωση που σχεδόν κανείς στην Ελλάδα δεν ασχολείται με τέτοιες επιχειρήσεις ή πως θα φέρει εδώ τέτοιες επενδύσεις.

Η Ελλάδα εάν είχε ένα πρόγραμμα προώθησης γενόσημων φαρμάκων, πιστεύω ότι θα είχε τεράστια οφέλη σε 5-10 χρόνια, εκμεταλλευόμενη πάντα το επιστημονικό δυναμικό το οποίο θα έπρεπε να συμμετέχει αναγκαστικά σε τέτοια προγράμματα, προκειμένου να απολαμβάνει χρηματοδοτήσεων.

 

Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία και την δυνατότητα που μας δώσατε να εκφράσουμε τις απόψεις μας μέσα από την «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ» και κλείνοντας θα ήθελα να αναφέρω ότι:

Για να ξεφύγουμε από αυτή την δίνη που πέσαμε τα τελευταία χρόνια χρειάζονται σοβαρές αποφάσεις, ξεκάθαρες κατευθύνσεις και αποτελεσματικές πολιτικές.

Σοβαρές αποφάσεις, που θα ιεραρχούν προτεραιότητες, που θα μπορούν να στηρίξουν τον δρόμο προς την ανάπτυξη.

Ξεκάθαρες κατευθύνσεις, ώστε οι οικονομικές δυνάμεις να προσανατολίζονται στις διεθνείς αγορές ξεφεύγοντας από την παθογόνα εσωστρέφεια και

Αποτελεσματικές πολιτικές, οι οποίες θα στηρίζουν την επιχειρηματικότητα και την βιομηχανία, που έχουν την δυνατότητα της δημιουργίας νέου εθνικού πλούτου και εισοδήματος, και νέων θέσεων εργασίας.

Χρειαζόμαστε, με άλλα λόγια, μία νέα εθνική στρατηγική συμφωνία για να βγάλουμε μπροστά, την παραγωγική - εξωστρεφή - και κυρίως ανταγωνιστική εικόνα της χώρας, που άλλωστε, στο διεθνοποιημένο και ευρωπαϊκό περιβάλλον, που ζούμε, κατά την άποψή μας είναι μονόδρομος για την επιβίωση της χώρας μας.

Μια στρατηγική συμφωνία που θα μας λύσει τα χέρια, ώστε να ζήσουμε και να δημιουργήσουμε σε ένα σύγχρονο, ασφαλές και ευνομούμενο κράτος, που θα λειτουργεί με κανόνες δικαίου σε όλα τα επίπεδα. Μια κοινωνία ανοιχτή, με πρότυπα κοινωνικής και οικονομικής οργάνωσης που επενδύει στον άνθρωπο και αναδεικνύει τα ταλέντα και τις δεξιότητες.

 

 

Μοιραστείτε το στα κοινωνικά δίκτυα

Γραφτείτε στο Newsletter του ΣΕΒΙΠΑ

Βρείτε Πληροφορίες του Συνδέσμου

Εικόνα από τις Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις ΣΕΒΙΠΑ

Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις

Δείτε τον κατάλογο με τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις του συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Κατάλογος

Η ιστορία του συνδέσμου

Διαβάστε όλη την ιστορία του συνδέσμου από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα

Ιστορία

Επικοινωνήστε με τον συνδέσμο

Επικοινωνήστε με τον σύνδεσμο ΣΕΒΙΠΑ χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας

Επικοινωνία

Συχνές Ερωτήσεις

Βρείτε όλες τις πληροφορίες που ψάχνετε και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις του συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Συχνές Ερωτήσεις

Εκδηλώσεις Συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Δείτε το ημερολόγιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο σύνδεσμος ΣΕΒΙΠΑ

Εκδηλώσεις

Γραφτείτε στο newsletter του ΣΕΒΙΠΑ

Λάβετε πρώτοι τα τελευταία νέα και τις ειδοποιήσεις του συνδέσμου στο email σας αυτόματα