Είσοδος

Μοιραστείτε το

 

Εκτύπωση

Αποστολή με mail

Κατέβασμα PDF

Ομόφωνα «ναι» από το Δημοτικό Συμβούλιο Πάτρας για την παραχώρηση του θαλασσίου μετώπου

Δημοσιεύθηκε την Πέμ, 09/01/2016 - 12:47

Ανοίγει ο δρόμος για την οριστική παραχώρηση τμήματος του θαλάσσιου μετώπου της Πάτρας, με ομόφωνη απόφαση που έλαβε την Τετάρτη 31/8/2016 το δημοτικό συμβούλιο, στην βάση της πρότασης που κατέθεσε η κυβέρνηση, αλλά με σημειακές τροποποιήσεις και παρατηρήσεις.
Οπως επισημάνθηκε από τη δημοτική αρχή και τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης,η πρόταση της κυβέρνησης, δεδομένων των συνθηκών, κινείται σε θετική κατεύθυνση, δεν αρκεί όμως για να εκπληρώσει το αίτημα του πατραϊκού λαού, που περιλαμβάνει ολόκληρη τη λιμενική ζώνη, από το Μείλιχο ως τον Διακονιάρη.
Γι΄αυτό και συμφωνήθηκε ότι το μέτωπο της διεκδίκησης μένει ανοικτό, ενώ όλες οι παρατάξεις  κατέληξαν στην ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία, ώστε το ταχύτερο δυνατό η Κυβέρνηση, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα, να ολοκληρώσει την οριστική παραχώρηση.
Παράλληλα, η Κυβέρνηση καλείται να αναλάβει την υποχρέωση να εκδοθούν το ταχύτερο δυνατό όλες οι αναγκαίες διοικητικές πράξεις, προκειμένου να παραχωρηθούν οι χώροι.
Βασικό ζητούμενο παραμένει η ρητή δέσμευση της Κυβέρνησης για την παραχώρηση και του βόρειου τμήματος του μόλου της Αγίου Νικολάου μέχρι την οδό Θεσσαλονίκης, κάτι που μπορεί όπως διαπιστώθηκε να γίνει μόνο όταν κατασκευασθεί το εμπορικό τμήμα του νέου λιμανιού.
Μέχρι τότε προτείνεται η διάθεση, για απολύτως ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών, χώρων της Χερσαίας Λιμενικής Ζώνης επί μήκους 100 μέτρων βορείως της προβλήτας της Αγίου Νικολάου με παράλληλη μετατόπιση των ορίων του κώδικα ασφαλείας (ISPS).
Αποχαρακτηρισμός από Χερσαία Λιμενική Ζώνη και παραχώρηση λωρίδας πλάτους 3 μέτρων παράλληλα με το υφιστάμενο όριο Χερσαίας Λιμενικής Ζώνης από την προβλήτα Αγίου Νικολάου έως την οδό Νόρμαν.
Επίσης, προτείνεται να παραμείνει εντός Χερσαίας Λιμενικής Ζώνης, λωρίδα κατά μήκος των κρηπιδωμάτων, πλάτους 6 μέτρων. Η λωρίδα θα είναι ελεύθερης πρόσβασης, ήπιας κυκλοφορίας, όπως αναφέρει το σχετικό σχέδιο του ΟΛΠΑ ΑΕ.
Η λιμενολεκάνη μεταξύ μόλου Αγίου Νικολάου έως Γούναρη θα χρησιμοποιείται ως εφεδρική – εκτάκτων αναγκών, κάτι που μένει να αποσαφηνιστεί με τεχνικές λεπτομέρειες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, μπήκε και το αίτημα για ένταξη στις παραχορούμενες εκτάσεις, και του κολυμβητηρίου του ΝΟΠ, με σύμφωνη γνώμη του σωματείου, το οποίο σήμερα ανήκει στον ΟΛΠΑ και έχει διατεθεί μέχρι το 2025.

Στην υπάρχουσα πρόταση υπάρχουν αρκετά ζητήματα που χρειάζονται αποσαφήνιση, τα οποία επισημάνθηκαν και από την δημοτική αρχή και από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, καθώς επίσης και τεχνικά και νομικά ζητήματα που βλέπουν οι υπηρεσίες του Δήμου. Αφορούν την πρόταση του ΟΛΠΑ ΑΕ, όπως αυτή κατατέθηκε και την προτεινόμενη ΚΥΑ.
Ενδεικτικά αναφέρθηκε η χρήση της λιμενολεκάνης από τον μόλο Αγίου Νικολάου έως Γούναρη, που θα γίνεται για έκτακτες ανάγκες όπως αναφέρει η ΚΥΑ. Σύμφωνα με το δημοτικό συμβούλιο, οι  περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης προσδιορίζονται επακριβώς από τις διατάξεις του άρθρου 2.4 (ii) της από 12/12/2002 Σύμβασης Προσωρινής Παραχώρησης από το Δημόσιο προς τον ΟΛΠΑ ΑΕ και στην 2.4(ii) της από 24/1/2012 Σύμβασης Προσωρινής Παραχώρησης στον Δήμο Πατρέων.
Για την ελευθέρωση της Γούναρη (πλοία Schengen, πυροσβεστική, αποθήκες) συμφωνήθηκε να μπει χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνσή τους το συντομότερο δυνατό, με σαφή δέσμευση με καταληκτική ημερομηνία μέχρι 30/6/2017.
Τέλος, ο όρος «υπαίθριοι χώροι» που αναφέρεται στην ΚΥΑ πρέπει να προσδιοριστεί με ακρίβεια ότι αφορά το τμήμα της προβλήτας που παραμένει λιμενική ζώνη.

 

Μοιραστείτε το στα κοινωνικά δίκτυα

Γραφτείτε στο Newsletter του ΣΕΒΙΠΑ

Βρείτε Πληροφορίες του Συνδέσμου

Εικόνα από τις Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις ΣΕΒΙΠΑ

Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις

Δείτε τον κατάλογο με τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις του συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Κατάλογος

Η ιστορία του συνδέσμου

Διαβάστε όλη την ιστορία του συνδέσμου από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα

Ιστορία

Επικοινωνήστε με τον συνδέσμο

Επικοινωνήστε με τον σύνδεσμο ΣΕΒΙΠΑ χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας

Επικοινωνία

Συχνές Ερωτήσεις

Βρείτε όλες τις πληροφορίες που ψάχνετε και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις του συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Συχνές Ερωτήσεις

Εκδηλώσεις Συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Δείτε το ημερολόγιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο σύνδεσμος ΣΕΒΙΠΑ

Εκδηλώσεις

Γραφτείτε στο newsletter του ΣΕΒΙΠΑ

Λάβετε πρώτοι τα τελευταία νέα και τις ειδοποιήσεις του συνδέσμου στο email σας αυτόματα