Είσοδος

Μοιραστείτε το

 

Εκτύπωση

Αποστολή με mail

Κατέβασμα PDF

Φυσικό Αέριο: Κερδίζει πόντους η χερσαία μεταφορά στην Δυτική Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε την Τρί, 07/10/2018 - 21:59

Το «plan b» στη μεταφορά του φυσικού αερίου στην Δυτική Ελλάδα, φαίνεται ότι εξετάζουν πιο θερμά το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Περιφέρεια καθώς ο κύκλος της διετούς συζήτησης για τη μεταφορά διά θαλάσσης -με αποθήκευση στο λιμάνι της Πάτρας και σε άλλους κόμβους μεταφόρτωσης- δεν δικαιώνεται εκ των εξελίξεων, αν και ο Οργανισμός Λιμένα ευελπιστεί ότι υπάρχουν περιθώρια και υπέβαλε αναθεωρημένη μελέτη.
Η πρόταση την οποία εξετάζει ως κατάλληλη εναλλακτική η αρμόδια ΔΕΔΑ (η εταιρεία διανομής του αερίου της ΔΕΠΑ ΑΕ) προς το υπουργείο και την περιφερειακή αρχή, είναι η μεταφορά με βυτία από τα Μέγαρα, προς Πάτρα - Πύργο – Αγρίνιο, όπου θα γίνουν τα πρώτα δίκτυα διανομής για οικιακούς καταναλωτές και επιχειρήσεις (υπολογίζονται σε 120 χιλ. χρήστες).
Για πολλούς τεχνοκράτες, το λεγόμενο «plan b» δεν είναι τίποτε περισσότερο από την αρχική πρόταση του 2016.
Η ΔΕΠΑ-ΔΕΔΑ δεν φαίνεται να είναι και τόσο ενθουσιώδης σε αυτή τη λύση καθώς, κατά τη διαδικασία μεταφοράς μέσω Ολυμπίας Οδού, απαιτείται επαγρύπνηση και βέβαια συνεχής και σχολαστική παρακολούθηση.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα σύγχρονα υπάρχοντα μέσα και διαδικασίες, μπορούν να διασφαλίσουν ότι η μεταφορά θα είναι ασφαλής και σε σταθερή βάση.
Η οδική μεταφορά προσδιορίζει, με βάση το σενάριο του 2016, ότι ο σταθμός αποθήκευσης θα είναι πιθανότατα σε μη παραλιακό μέρος, στη ΒΙΠΕ Πατρών, προς άμεση χρήση και από τη βιομηχανία.
Η ΔΕΠΑ πάντως έχει ενημερώσει το υπουργείο και τους φορείς της περιοχής, πως το γεγονός ότι θα δεν θα υπάρχει μεταφορά με πλοία, δεν περιορίζει τις προδιαγραφές για τους χώρους αποθήκευσης που πρέπει να γίνουν σε Πάτρα αλλά και Πύργο-Αγρίνιο.
Και στη λογική της στάθμευσης του αερίου σε περιοχές εκτός της παραλιακής ζώνης, οι χώροι αποθήκευσης και θα πρέπει να είναι μεγάλοι και βέβαια να καλύπτουν τα διεθνή στάνταρντ ασφάλειας.
ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας και ΔΕΠΑ-ΔΕΔΑ ΑΕ, διαπιστώνοντας ότι η προσέγγιση των τοπικών κοινωνιών δεν καρποφόρησε ώστε να βρεθεί λύση για τη διά θαλάσσης μεταφορά, διαμόρφωσαν εναλλακτική στρατηγική εδώ και ένα εξάμηνο περίπου. Τότε λίγο πριν το αναπτυξιακό συνέδριο της Κυβέρνηση στη Δυτική Ελλάδα το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας διά μέσω του προέδρου του Β. Αϊβαλή έθεσε το θέμα με την εν λόγω πρόταση για επίγεια αποθήκευση υγροποιημένου φυσικού αερίου σε απομακρυσμένο χώρο και χερσαία μεταφορά μέσω της Ολυμπίας Οδού στον αρμόδιο υπουργό κ. Σταθάκη, η οποία έγινε αποδεκτή στις μετέπειτα τοποθετήσεις του.
Η στρατηγική της διαβούλευσης με τον Δήμο Πατρέων, απευθείας μέσω του υπουργείου, για τη θαλάσσια μεταφορά δεν ήταν εξαρχής η επιλογή των φορέων. Τώρα, ενώπιον του νέου δεδομένου, της μείωσης των διαθέσιμων επιλογών στη μεταφορά LNG, επεκτείνουν το σχήμα με τέσσερις δήμους (Πάτρα, Δυτική Αχαΐα, Αγρίνιο, Πύργο) προκειμένου η προσέγγιση των πολιτών να είναι άμεση και το όραμα να αρχίσει να λαμβάνει σάρκα και οστά, μέσα στο 2019.

Σε κάθε περίπτωση, ο ΟΛΠΑ και το λιμάνι της Πάτρας παραμένουν σταθερά στο μικροσκόπιο της ΔΕΠΑ-ΔΕΔΑ για τα λιμάνια Ελλάδας, Κύπρου και Ιταλίας που θα έχουν τη δυνατότητα μέσα από το 2019-20, για την τροφοδοσία πλοίων με φυσικό αέριο.
Το λιμάνι της Πάτρας αλλά και η ΝΑΒΙΠΕ Αστακού, προσέφεραν εξαρχής τη δυνατότητα για μεγάλους χώρους αποθήκευσης προς χρήση αερίου τόσο για το δίκτυο της Περιφέρειας όσο και για τη δημιουργία κόμβων ανεφοδιασμού πλοίων κρουαζιέρας και εμπορευματικών μεταφορών.
Γι' αυτό και ο ΟΛΠΑ, διά του προέδρου του Νίκου Κοντοέ, ανακοίνωσε προχθές στον Αναπτυξιακό Συνέδριο της «Πελοποννήσου» στην Πάτρα, πως ήδη τροποποιήθηκε η αρχική ΜΠΕ και υπάρχει ετοιμότητα ώστε μέσα στο έτος να δρομολογηθεί η λύση.

 

 

Μοιραστείτε το στα κοινωνικά δίκτυα

Γραφτείτε στο Newsletter του ΣΕΒΙΠΑ

Βρείτε Πληροφορίες του Συνδέσμου

Εικόνα από τις Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις ΣΕΒΙΠΑ

Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις

Δείτε τον κατάλογο με τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις του συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Κατάλογος

Η ιστορία του συνδέσμου

Διαβάστε όλη την ιστορία του συνδέσμου από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα

Ιστορία

Επικοινωνήστε με τον συνδέσμο

Επικοινωνήστε με τον σύνδεσμο ΣΕΒΙΠΑ χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας

Επικοινωνία

Συχνές Ερωτήσεις

Βρείτε όλες τις πληροφορίες που ψάχνετε και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις του συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Συχνές Ερωτήσεις

Εκδηλώσεις Συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Δείτε το ημερολόγιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο σύνδεσμος ΣΕΒΙΠΑ

Εκδηλώσεις

Γραφτείτε στο newsletter του ΣΕΒΙΠΑ

Λάβετε πρώτοι τα τελευταία νέα και τις ειδοποιήσεις του συνδέσμου στο email σας αυτόματα