Είσοδος

Μοιραστείτε το

 

Εκτύπωση

Αποστολή με mail

Κατέβασμα PDF

Πρωταθλητής εξαγωγών τα τρόφιμα στη Δυτική Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε την Τετ, 11/23/2016 - 21:09

Αύξηση της αξίας των εξαγωγών της, κατά 11% πέτυχε το 2015 η Δυτική Ελλάδα, καταφέρνοντας να μείνει στην ομάδα των οκτώ περιφερειών της χώρας που παρουσίασαν θετικό εμπορικό ισοζύγιο, παρά τα capital control και την παρατεταμένη οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών» (ΙΕΕΣ), οι εξαγωγές της Δυτικής Ελλάδας έφτασαν σε αξία το 2015, τα 514.021.000 ευρώ. Ενθαρρυντικό είναι ακόμα το γεγονός ότι η περιοχή εμφανίζει συνεχώς θετικό εμπορικό ισοζύγιο την τελευταία πενταετία 2011 - 2015.

Όσον αφορά τις εξαγωγές, παρατηρούμε μια συνεχή άνοδο κατά μέσο όρο 9%, με εξαίρεση το 2014, όπου σημειώνεται μια κάμψη. Προκαλεί επίσης  εντύπωση ότι το 2015, χρονιά επιβολής των capital control, οι εξαγωγικές επιχειρήσεις τις περιοχές μας, είχαν μια πολύ καλή επίδοση, στοιχείο που πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω.

Παρά τα τεράστια προβλήματα που προκάλεσαν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, η αξία των εξαγωγών της Δυτικής Ελλάδας εμφανίζεται το 2015 να σπάει ρεκόρ πενταετίας, καθώς οι πωλήσεις των τοπικών προϊόντων προς ξένες αγορές έφτασαν σε αξία τα 514 εκατ. ευρώ, όταν το 2014 η αξία των εξαγωγών είχε φτάσει τα 463,7 εκατ. ευρώ.

Βέβαια, η βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου οφείλεται και στη μείωση των εισαγωγών, λόγω της μείωσης της κατανάλωσης. Αυτή η τάση έχει μια σταθερή πορεία από το 2011 έως το 2014 όπου η αξία των εισαγωγών μειώνεται, γεγονός απόλυτα φυσιολογικό, αφού μειώθηκε η αγοραστική δύναμη των κατοίκων της περιφέρειας λόγω της οικονομικής κρίσης και κατ΄ επέκταση η κατανάλωση.

Σε κάθε περίπτωση εάν θέλουμε να βοηθήσουμε το παραγωγικό δυναμικό της περιοχής μας εκτός από τις δράσεις ενίσχυσης της εξωστρέφειας τους πρέπει να σκεφτούμε και να εφαρμόσουμε δράσεις μείωσης των εισαγωγών. Αντικατάσταση, δηλαδή, της κατανάλωσης των εισαγόμενων από «δικά» μας προϊόντα.

Επιπλέον, αν λάβουμε υπόψη την γενικότερη πορεία της Δυτικής Ελλάδας, σε σχέση με άλλους οικονομικούς δείκτες, μπορούμε να πούμε ότι οι εξαγωγές έχουν ακόμα μεγαλύτερα περιθώρια ανάπτυξης, μιας και η περιοχή αντιπροσωπεύει μόλις το 2% των εξαγωγών όλης της χώρας. Μάλιστα, η περιοχή που έσπασε όλα τα ρεκόρ σε αύξηση εξαγωγών το 2015, ήταν η Περιφέρεια Ηπείρου με ποσοστό αύξησης 50%.

ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

Όσον αφορά τους κλάδους που εξάγουν από την Δυτική Ελλάδα, τα τρόφιμα είναι ο κυρίαρχος κλάδος των εξαγωγών, καθώς αποτελεί το 71% αυτών. Ακολουθεί με 10% ο κλάδος ποτών και καπνών από 5% αντίστοιχα έχουν τα χημικά – πλαστικά και τα μέταλλα, ενώ από 4% έχουν οι κλάδοι των μη μεταλλικών ορυκτών και άλλα προϊόντα.

 

 

Μοιραστείτε το στα κοινωνικά δίκτυα

Γραφτείτε στο Newsletter του ΣΕΒΙΠΑ

Βρείτε Πληροφορίες του Συνδέσμου

Εικόνα από τις Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις ΣΕΒΙΠΑ

Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις

Δείτε τον κατάλογο με τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις του συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Κατάλογος

Η ιστορία του συνδέσμου

Διαβάστε όλη την ιστορία του συνδέσμου από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα

Ιστορία

Επικοινωνήστε με τον συνδέσμο

Επικοινωνήστε με τον σύνδεσμο ΣΕΒΙΠΑ χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας

Επικοινωνία

Συχνές Ερωτήσεις

Βρείτε όλες τις πληροφορίες που ψάχνετε και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις του συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Συχνές Ερωτήσεις

Εκδηλώσεις Συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Δείτε το ημερολόγιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο σύνδεσμος ΣΕΒΙΠΑ

Εκδηλώσεις

Γραφτείτε στο newsletter του ΣΕΒΙΠΑ

Λάβετε πρώτοι τα τελευταία νέα και τις ειδοποιήσεις του συνδέσμου στο email σας αυτόματα