Είσοδος

Μοιραστείτε το

 

Εκτύπωση

Αποστολή με mail

Κατέβασμα PDF

Στασινός: Προτάσεις του ΤΕΕ για την ανάπτυξη στις κατασκευές και στα ακίνητα

Δημοσιεύθηκε την Πέμ, 10/27/2016 - 09:28

Συγκεκριμένες προτάσεις για ένα αναπτυξιακό σοκ από τα ακίνητα παρουσίασε με άρθρο του ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός. Σημειώνεται ότι τις προτάσεις αυτές ο Πρόεδρος του ΤΕΕ τις έχει καταθέσει στην Κυβέρνηση και τις έχει αναπτύξει σε σχετικές εκδηλώσεις το τελευταίο διάστημα. Οι προτάσεις του Προέδρου του ΤΕΕ δίνουν έμφαση σε ένα αναπτυξιακό σοκ μέσα από τις πολιτικές γης και ακινήτων, επιλύοντας προβλήματα δεκαετιών, ώστε να γίνει εφικτό να υπάρξουν επενδύσεις και να δημιουργηθούν δουλειές.

Το άρθρο του Προέδρου του ΤΕΕ έχει αναλυτικά ως εξής:

Ανάπτυξη στις κατασκευές και στα ακίνητα μέσα από συγκεκριμένες προτάσεις

Το σοκ από την κατάρρευση για την ελληνική οικονομία και κοινωνία ήταν – και δυστυχώς συνεχίζει να είναι – πολλαπλό και μεγάλο. Δεν χρειάζονται περιγραφές. Όλοι γνωρίζουμε την πραγματικότητα.

Εμείς οι μηχανικοί, όμως, ζούμε ίσως περισσότερο από τον καθέναν αυτές τις επιπτώσεις. Γιατί αφορούν την καθημερινότητα της εργασίας μας και γιατί μείναμε πραγματικά χωρίς δουλειές.

Η λύση σε μια οικονομία με διάρθρωση όπως αυτή της ελληνικής, είναι μία: Αληθινή Ανάπτυξη.

Χρειάζεται ένα αναπτυξιακό σοκ που να σχετίζεται με πραγματικά παραγωγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Και μπορεί να υπάρξει, αν εφαρμοσθούν έξυπνες πολιτικές που θα προσελκύσουν την διεθνώς υπάρχουσα ρευστότητα σε επενδύσεις, που μπορούν να αφορούν πολλούς τομείς.

Και ένας από αυτούς τους τομείς, ο κύριος, είναι αυτός των ακινήτων. Γιατί πάνω σε αυτόν πατούν οι υπόλοιποι τομείς που μπορεί η Ελλάδα να έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και ελπιδοφόρο μέλλον: τον τουρισμό, την παροχή υπηρεσιών, τον αγροτοδιατροφικό τομέα, τις νέες τεχνολογίες. Κανένας από αυτούς τους τομείς δεν θα μπορέσει να αναπτυχθεί αν δεν υπάρχει στέρεη βάση στις πολιτικές γης.

Η χώρα πρέπει να αλλάξει πολλά. Και πρέπει να τα αλλάξει τώρα. Αλλιώς κάθε επενδυτής, εγχώριος ή ξένος, θα βλέπει μπροστά του μόνο εμπόδια. Και θα φεύγει. Ένα θέμα σίγουρα είναι το ευνοϊκό φορολογικό και επιχειρηματικό περιβάλλον. Όμως υπάρχουν ενέργειες και πολιτικές άμεσης εφαρμογής, χωρίς ιδιαίτερο δημοσιονομικό κόστος, που μπορούν πραγματικά να διευκολύνουν κάθε είδους επένδυση, να νοικοκυρέψουν τη χώρα και να αλλάξουν την εικόνα. Συγκεκριμένα προτείνω:

*    Άμεση θεσμοθέτηση νέου χωροταξικού για τον Τουρισμό, στη βάση αυτού που καταργήθηκε από το ΣτΕ για τυπικούς λόγους. Είναι έτοιμο και δεν χρειάζονται άλλες καθυστερήσεις

*    Άμεση θεσμοθέτηση νέου πλαισίου χρήσεων γης. Ουδείς πραγματικά κατάλαβε γιατί επιλέχθηκε η επιστροφή στο παρελθόν του 1987. Αν η κυβέρνηση θέλει νέες χρήσεις γης, να τις φέρει τώρα για θεσμοθέτηση. Η χώρα δεν μπορεί να παραμένει στις προβλέψεις του 1987.

*    Διασύνδεση των χρήσεων γης που θα θεσμοθετηθούν με την κωδικοποίηση των ΔΟΥ και του Υπουργείου Οικονομικών και πλήρης αντιστοίχισή τους, ώστε να μην υπάρχει περιθώριο «ερμηνειών» από τις υπηρεσίες.

*    Μεταφορά όλων των δεδομένων δόμησης, χρήσεων γης και θεσμικών γραμμών (δασικά, natura, αρχαιολογικοί χώροι, αιγιαλός κλπ) σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα, βασισμένο στο ψηφιακό υπόβαθρο του Κτηματολογίου, ώστε να δημιουργηθεί ένας και μόνο ψηφιακός χάρτης «πάνω στον οποίο θα ξέρουμε ποιος μπορεί να κάνει τί και που».

*    Άμεση λειτουργία της Ηλεκτρονικής Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών, ενός ηλεκτρονικού συστήματος που είναι εδώ και ένα χρόνο έτοιμο από το ΤΕΕ και δοκιμασμένο σε ΥΔΟΜ, που θα μειώσει την γραφειοκρατία, θα καταπολεμήσει τη διαφθορά, χωρίς κανένα κόστος.

*    Άμεση λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου που είναι η ηλεκτρονική καταγραφή του κτιριακού πλούτου της Χώρας ώστε ο σχεδιασμός για την αειφόρο ανάπτυξη να βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία

*    Ηλεκτρονική αδειοδότηση του συνόλου των επιχειρήσεων σε μία μόνο φάση, με ευθύνη ελεύθερου επαγγελματία μηχανικού κατά περίπτωση.

*    Εκχώρηση ρόλου ελεγκτή σε ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς για  αδειοδοτήσεις όπως περιβαλλοντικές και άλλες, κατά το πετυχημένο πρότυπο των ελεγκτών δόμησης .

Σκεφθείτε τί θα συμβαίνει μόλις ολοκληρωθούν όλα αυτά: Ηλεκτρονικά θα βρίσκεις σε ποιο σημείο της χώρας μπορείς να κάνεις την επένδυση που θέλεις. Θα ξέρεις εκ των προτέρων τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται στο ακίνητο που σε ενδιαφέρει. Θα εκδίδεις ηλεκτρονικά την άδεια δόμησης, ή θα μαθαίνεις όλα τα πραγματικά στοιχεία του ακινήτου που αγοράζεις. Θα αδειοδοτείσαι για τη λειτουργία της επιχείρησης ηλεκτρονικά. Θα ελέγχεσαι μετά την έναρξη αμερόληπτα από έναν εξωτερικό ελεγκτή.

Όλα αυτά δεν είναι μακριά. Συμβαίνουν ήδη σε άλλες χώρες. Και εδώ μπορούν να γίνουν γρήγορα. Αρκεί να θέλουμε. Το ΤΕΕ μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά. Για να κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη και τη χώρα μας ελκυστική για επενδύσεις. Για να αποκτήσουμε και πάλι δουλειές. Χρειάζεται μόνο θέληση και αποτελεσματικότητα από την Πολιτεία.

Μοιραστείτε το στα κοινωνικά δίκτυα

Γραφτείτε στο Newsletter του ΣΕΒΙΠΑ

Βρείτε Πληροφορίες του Συνδέσμου

Εικόνα από τις Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις ΣΕΒΙΠΑ

Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις

Δείτε τον κατάλογο με τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις του συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Κατάλογος

Η ιστορία του συνδέσμου

Διαβάστε όλη την ιστορία του συνδέσμου από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα

Ιστορία

Επικοινωνήστε με τον συνδέσμο

Επικοινωνήστε με τον σύνδεσμο ΣΕΒΙΠΑ χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας

Επικοινωνία

Συχνές Ερωτήσεις

Βρείτε όλες τις πληροφορίες που ψάχνετε και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις του συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Συχνές Ερωτήσεις

Εκδηλώσεις Συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Δείτε το ημερολόγιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο σύνδεσμος ΣΕΒΙΠΑ

Εκδηλώσεις

Γραφτείτε στο newsletter του ΣΕΒΙΠΑ

Λάβετε πρώτοι τα τελευταία νέα και τις ειδοποιήσεις του συνδέσμου στο email σας αυτόματα