Είσοδος

Μοιραστείτε το

 

Εκτύπωση

Αποστολή με mail

Κατέβασμα PDF

Σταθερή βελτίωση για την μεταποίηση

Δημοσιεύθηκε την Τετ, 01/02/2019 - 21:27

Σταθερή ανάπτυξη του μεταποιητικού τομέα της Ελλάδας τον Δεκέμβριο δείχνουν τα στοιχεία έρευνας της εταιρείας IHS Markit, καθώς συνεχίσθηκε η έντονη αύξηση της παραγωγής και ενισχύθηκε η αύξηση των παραγγελιών για εξαγωγές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της IHS Markit «Τα στοιχεία του Δεκεμβρίου υπέδειξαν σταθερή βελτίωση της υγείας του ελληνικού μεταποιητικού τομέα. Η συνολική ανάπτυξη ήταν αποτέλεσμα της περαιτέρω έντονης αύξησης της παραγωγής και των νέων παραγγελιών, η οποία ενισχύθηκε από την ταχύτερη αύξηση των νέων εργασιών από το εξωτερικό. Παρότι εξασθένησε καταγράφοντας χαμηλό έξι μηνών, ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας παρέμεινε μεταξύ των σημαντικότερων που έχουν καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας, ενώ οι αδιεκπεραίωτες εργασίες μειώθηκαν με σταθερό ρυθμό.

Ως προς τις τιμές, η επιβάρυνση κόστους για τους παραγωγούς αγαθών αυξήθηκε με τον βραδύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Σεπτέμβριο του 2016. Κατά συνέπεια, μέλη του πάνελ ανέφεραν αυξημένη δραστηριότητα στις περικοπές τιμών, καθώς οι τιμές εκροών μειώθηκαν για δεύτερη φορά σε διάστημα τριών μηνών. Παρόλ' αυτά, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη αυξήθηκε καταγράφοντας υψηλό τριών μηνών.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers' Index® - PMI®) -ένας σύνθετος δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας- έκλεισε στις 53.8 μονάδες τον Δεκέμβριο, τιμή ελαφρώς χαμηλότερη από τις 54.0 μονάδες του Νοεμβρίου. Η κύρια τιμή του δείκτη ήταν συνολικά αυξημένη και μεταξύ των σημαντικότερων που έχουν καταγραφεί σε διάστημα 11 ετών.

Παρότι εξασθένησε ελαφρώς τον Νοέμβριο, ο ρυθμός αύξησης της παραγωγής ήταν έντονος κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου και αισθητά πάνω από την τάση που έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας. Ανεπιβεβαίωτα στοιχεία απέδωσαν την πρόσφατη άνοδο στον μεγαλύτερο όγκο νέων παραγγελιών και στην αυξημένη ζήτηση των πελατών.

Ο όγκος νέων εργασιών που έλαβαν οι Έλληνες κατασκευαστές αυξήθηκε επίσης με έντονο ρυθμό κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου και με τον δεύτερο ταχύτερο ρυθμό (μετά την πρόσφατη υψηλή τιμή του Νοεμβρίου) που έχει καταγραφεί από τον Μάρτιο. Οι νέες παραγγελίες εξαγωγών αυξήθηκαν, καθώς ο ρυθμός αύξησης επιταχύνθηκε σε υψηλό τριών μηνών. Μέλη του πάνελ συνέδεσαν την αύξηση των νεών εργασιών από το εξωτερικό με την εντονότερη ζήτηση από τους πελάτες του εξωτερικού και με την απόκτηση νέων πελατών.

Εν τω μεταξύ, ο ρυθμός αύξησης των τιμών εισροών εξασθένησε κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου και κατέγραψε χαμηλό 27 μηνών. Στις περιπτώσεις που η επιβάρυνση κόστους αυξήθηκε, η άνοδος ήταν, σύμφωνα με αναφορές, αποτέλεσμα της υψηλότερης τιμής πρώτων υλών, συμπεριλαμβανομένων των μετάλλων και των χημικών προϊόντων.

Παρότι η επιβάρυνση κόστους εξακολούθησε να αυξάνεται, οι εταιρείες του μεταποιητικού τομέα αναγκάστηκαν να μειώσουν τις χρεώσεις εκροών κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου. Ανεπιβεβαίωτα στοιχεία υπέδειξαν ότι η οριακή υποχώρηση των τιμών εκροών ήταν αποτέλεσμα της μεγαλύτερης περικοπής των τιμών με σκοπό την προσέλκυση πελατών.

Κατ' αναλογία με τη συνεχιζόμενη αύξηση των νέων εργασιών, τα επίπεδα απασχόλησης αυξήθηκαν με σταθερό ρυθμό. Παρότι μειώθηκε καταγράφοντας χαμηλό έξι μηνών, ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας ήταν ένας από τους εντονότερους που έχουν καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας. Ο όγκος αδιεκπεραίωτων εργασιών μειώθηκε για ένατο συνεχή μήνα, ως αποτέλεσμα του βελτιωμένου εργατικού δυναμικού.

Οι αυξημένες απαιτήσεις παραγωγής οδήγησαν επίσης σε αύξηση της αγοραστικής δραστηριότητας τον Δεκέμβριο. Η χρήση αποθεμάτων στην παραγωγή οδήγησε στην ταχύτερη μείωση των αποθεμάτων πρώτων υλών που έχει καταγραφεί από τον Ιούλιο του 2017.

Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη αυξήθηκε τον Δεκέμβριο, καθώς οι εταιρείες του μεταποιητικού τομέα συνέδεσαν την αισιοδοξία με τη συνεχή άνοδο της ζήτησης των πελατών και τις αυξημένες επενδύσεις σε νέα τεχνολογία. Τα επίπεδα αισιοδοξίας ήταν τα ισχυρότερα που έχουν καταγραφεί σε διάστημα τριών μηνών και, σε γενικές γραμμές, έντονα.

Η Siân Jones της IHS Markit, η οποία καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI, δήλωσε:

"Οι Έλληνες κατασκευαστές εξακολούθησαν να επιδεικνύουν ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, καθώς η αύξηση της παραγωγής παρέμεινε έντονη και αισθητά πάνω από την τάση που έχει επικρατήσει στην ιστορία της έρευνας. Παρότι η αύξηση των νέων παραγγελιών εξασθένησε ελαφρώς, η μεγαλύτερη ζήτηση από το εξωτερικό οδήγησε στην ταχύτερη αύξηση των νέων παραγγελιών εξαγωγών που έχει καταγραφεί από τον Σεπτέμβριο. Παρά την περαιτέρω επιδείνωση της απόδοσης των προμηθευτών, ο ρυθμός αύξησης των τιμών εισροών εξασθένησε στον βραδύτερο που έχει καταγραφεί από τον Σεπτέμβριο του 2016. Στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν νέους πελάτες, οι εταιρείες μείωσαν τις τιμές εργοστασίου για δεύτερη φορά σε διάστημα τριών μηνών με αύξηση των εκπτώσεων. Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι η αύξηση της απασχόλησης ήταν μεταξύ των εντονότερων που έχουν καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας και οι προσδοκίες σχετικά με την παραγωγή αυξήθηκαν καταγράφοντας υψηλό τριών μηνών"».

Μοιραστείτε το στα κοινωνικά δίκτυα

Γραφτείτε στο Newsletter του ΣΕΒΙΠΑ

Βρείτε Πληροφορίες του Συνδέσμου

Εικόνα από τις Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις ΣΕΒΙΠΑ

Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις

Δείτε τον κατάλογο με τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις του συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Κατάλογος

Η ιστορία του συνδέσμου

Διαβάστε όλη την ιστορία του συνδέσμου από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα

Ιστορία

Επικοινωνήστε με τον συνδέσμο

Επικοινωνήστε με τον σύνδεσμο ΣΕΒΙΠΑ χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας

Επικοινωνία

Συχνές Ερωτήσεις

Βρείτε όλες τις πληροφορίες που ψάχνετε και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις του συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Συχνές Ερωτήσεις

Εκδηλώσεις Συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Δείτε το ημερολόγιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο σύνδεσμος ΣΕΒΙΠΑ

Εκδηλώσεις

Γραφτείτε στο newsletter του ΣΕΒΙΠΑ

Λάβετε πρώτοι τα τελευταία νέα και τις ειδοποιήσεις του συνδέσμου στο email σας αυτόματα