Είσοδος

Μοιραστείτε το

 

Εκτύπωση

Αποστολή με mail

Κατέβασμα PDF

Στην Πάτρα ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης

Δημοσιεύθηκε την Δευ, 02/26/2018 - 20:59

«Γερή τόνωση» προς τους δήμους και την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Δυτικής Ελλάδας, με το 50% των πόρων που θα προέρχονται από την τακτοποίηση των αυθαιρέτων στο μέλλον αλλά και την αρμοδιότητα να ελέγχουν-βεβαιώνουν-εγκρίνουν τα σχετικά πρόστιμα, υποσχέθηκε από την Πάτρα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης. Συναντώντας όμως δυσπιστία.
Ο υπουργός εμφανίστηκε την Παρασκευή 23/2/2018 στην Ημερίδα του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος με ολόκληρο το νέο «οπλοστάσιο» που αφορά
> τον ήδη ψηφισμένο νόμο για τα αυθαίρετα με τα Περιφερειακά και Δημοτικά Παρατηρητήρια Περιβάλλοντος (προστασία του Δομημένου Περιβάλλοντος, ν.4495/2017) και
> την ψηφιοποίηση της διαδικασίας έκδοσης οικοδομικών αδειών (ηλεκτρονική υποβολή διαγραμμάτων, ν.4409/2016).
Το αίτημα του υπουργού να αναλάβει η Αυτοδιοίκηση τον έλεγχο της δόμησης, συμπληρώθηκε από την υπόσχεση, στο μέλλον, το 25% των προστίμων να εισπράττεται από τους δήμους και το 25% από τις περιφέρειες και «μόνο το 50% να πηγαίνει στο κρατικό ‘’Πράσινο Ταμείο’’ προκειμένου αυτό να μπορέσει να επιτύχει κάποτε το σκοπό του, να δώσει ώθηση στο περιβάλλον και έργα για την προστασία και αξιοποίησή του σε όλη τη χώρα μας».
Από την πλευρά τους πάντως, Περιφέρεια, Περιφερειακή Ενωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας και εκπρόσωποι δημάρχων, είπαν το δικό τους «όχι» χθες, εξηγώντας ότι υπάρχει πλήρης τεχνική αλλά και οικονομική αδυναμία, τόσο στο να βεβαιωθούν οι υπάρχουσες πολεοδομικές παραβάσεις όσο και στο να προχωρήσει η είσπραξη προστίμων.
          
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
«Το πνεύμα του νόμου είναι πάρα πολύ απλό, ο διαχωρισμός των υπηρεσιών έκδοσης οικοδομικών αδειών και ελέγχου δόμησης. Ο έλεγχος στο στάδιο κατασκευής θα είναι ευθύνη ιδιωτών μηχανικών και επιθεωρητών δόμησης ενώ ο έλεγχος αυθαιρέτων θα γίνεται από τις Περιφέρειες» εξήγησε ο κ. Σταθάκης για το θέμα της προστασίας του Δομημένου Περιβάλλοντος. Σχετικά με την «ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου», τη Δημοτική Πολεοδομία και τα Ηλεκτρονικά Διαγράμματα τόνισε ότι «θα αποτελεί πλέον τη νέα βάση δεδομένων για τη χάραξη χωροταξικής πολιτικής, αφού αφορά τα νέα κτίρια, ενώ σταδιακά θα ενσωματώνονται και τα κτίρια που μεταβιβάζονται ή αλλάζουν χρήση».

 

Μοιραστείτε το στα κοινωνικά δίκτυα

Γραφτείτε στο Newsletter του ΣΕΒΙΠΑ

Βρείτε Πληροφορίες του Συνδέσμου

Εικόνα από τις Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις ΣΕΒΙΠΑ

Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις

Δείτε τον κατάλογο με τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις του συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Κατάλογος

Η ιστορία του συνδέσμου

Διαβάστε όλη την ιστορία του συνδέσμου από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα

Ιστορία

Επικοινωνήστε με τον συνδέσμο

Επικοινωνήστε με τον σύνδεσμο ΣΕΒΙΠΑ χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας

Επικοινωνία

Συχνές Ερωτήσεις

Βρείτε όλες τις πληροφορίες που ψάχνετε και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις του συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Συχνές Ερωτήσεις

Εκδηλώσεις Συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Δείτε το ημερολόγιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο σύνδεσμος ΣΕΒΙΠΑ

Εκδηλώσεις

Γραφτείτε στο newsletter του ΣΕΒΙΠΑ

Λάβετε πρώτοι τα τελευταία νέα και τις ειδοποιήσεις του συνδέσμου στο email σας αυτόματα