Είσοδος

Μοιραστείτε το

 

Εκτύπωση

Αποστολή με mail

Κατέβασμα PDF

Στους θεσμούς το σχέδιο εξωδικαστικού συμβιβασμού με 120 δόσεις

Δημοσιεύθηκε την Παρ, 11/11/2016 - 10:02

Στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα καταθέσει την επόμενη εβδομάδα το σχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό το οποίο θα δίνει την ευκαιρία σε ελεύθερους επαγγελματίες και βιώσιμες επιχειρήσεις να εξοφλούν σε ως και 120 δόσεις τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς την εφορία και τα ταμεία.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη του οφειλέτη στην προωθούμενη ρύθμιση των 120 δόσεων θα είναι η συνέπεια στην εκπλήρωση των τρεχουσών υποχρεώσεών του. Κάθε περίπτωση θα είναι απολύτως προσωποποιημένη και θα εξετάζεται, μεταξύ άλλων, η εισφοροδοτική και φοροδοτική ικανότητα. Οσο μικρότερο αριθμό δόσεων (αρχής γενομένης από τις 12) επιλέξει ο οφειλέτης, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το ποσοστό μείωσης των προσαυξήσεων και των προστίμων. Αντίθετα, όσο μεγαλύτερος γίνεται ο αριθμός των δόσεων (έως και τις 120) που θα καθοριστούν, τόσο θα περιορίζεται το «κούρεμα».

Με βάση το κυβερνητικό σχέδιο οι μικρές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες αφού υποβάλουν τη σχετική αίτηση θα πρέπει να αναμένουν την ανταπόκριση των πιστωτών τους. Η αίτηση θα γίνεται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα και τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα πρέπει να καταθέσουν οι οφειλέτες αυτής της κατηγορίας είναι το έντυπο Ε1 της τελευταίας τριετίας ή πενταετίας καθώς και το έντυπο Ε9 που θα απεικονίζει την ακίνητη περιουσία. Εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση στο αίτημα τότε θα θεωρείται ότι ο οφειλέτης δεν είναι βιώσιμος.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα κριτήρια βιωσιμότητας για τους μικρούς επιχειρηματίες θα είναι τόσο τα θετικά αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων όσο και ένα κριτήριο βασιζόμενο στο αριθμητικό αποτέλεσμα της διαίρεσης των συνολικών υποχρεώσεων τους προς τα ως άνω αποτελέσματά τους. Ευνοούμενοι θα είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις που στο παρελθόν είχαν αποκλειστεί από τον νόμο Δένδια, ο οποίος έβαζε όρια σχετικά με τον τζίρο. Το σύστημα θα είναι απόλυτα αυτοματοποιημένο σ3ε όλα τα στάδια προκειμένου να μην υπάρχουν παράθυρα ευνοϊκής μεταχείρισης.

Μοιραστείτε το στα κοινωνικά δίκτυα

Γραφτείτε στο Newsletter του ΣΕΒΙΠΑ

Βρείτε Πληροφορίες του Συνδέσμου

Εικόνα από τις Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις ΣΕΒΙΠΑ

Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις

Δείτε τον κατάλογο με τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις του συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Κατάλογος

Η ιστορία του συνδέσμου

Διαβάστε όλη την ιστορία του συνδέσμου από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα

Ιστορία

Επικοινωνήστε με τον συνδέσμο

Επικοινωνήστε με τον σύνδεσμο ΣΕΒΙΠΑ χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας

Επικοινωνία

Συχνές Ερωτήσεις

Βρείτε όλες τις πληροφορίες που ψάχνετε και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις του συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Συχνές Ερωτήσεις

Εκδηλώσεις Συνδέσμου ΣΕΒΙΠΑ

Δείτε το ημερολόγιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο σύνδεσμος ΣΕΒΙΠΑ

Εκδηλώσεις

Γραφτείτε στο newsletter του ΣΕΒΙΠΑ

Λάβετε πρώτοι τα τελευταία νέα και τις ειδοποιήσεις του συνδέσμου στο email σας αυτόματα